Синдром на Рей

Синдром на Рей

Синдромът на Рей представлява много рядко, но животозастрашаващо състояние, което засяга предимно деца между 6 и 12-годишна възраст. Заболяването протича с остро увреждане на черния дроб и мозъка, на фона на протичаща вирусна инфекция след приложение на аспирин. Усложненията при синдрома на Рей са много опасни и застрашават живота.

Все още не са уточнени точните причини за възникване на това заболяване. Силен интерес за специалистите представлява взаимовръзката с употребата на аспирин по времето на вирусната инфекция и то точно в тази крехка детска възраст. Аспиринът засяга метаболизма на чернодробните клетки, разстройва техните функции и оттам – нанася щети върху целия организъм.

Установена е и висока честота на вродени ензимни дефекти по отношение на обмяната на белтъци, въглехидрати и мазнини сред деца, които са преболедували синдром на Рей. Благодарение на подобрената генетична диагностика и забраната за употреба на аспирин в детска възраст честотата на това заболяване значително е намаляла.

Симптоми при синдром на Рей

Симптомите при синдрома се проявяват по време на или след прекарано вирусно заболяване от детето. Подобни заболявания най-често са варицела или обикновен сезонен грип, но може да бъдат и гастроинтестинални или респираторни инфекции, при които детето е лекувано с медикаменти, съдържащи в своя състав ацетилсалицилова киселина. Най-често симптомите се развиват от три дни до една седмица след началото на самото вирусно заболяване.

Първоначалните симптоми при синдрома на Рей включват внезапно и остро прилошаване; повръщане; липса на енергия и интерес към околния свят; поява на странно поведение, което се изразява във втренчване и вторачване на погледа, накъсване на речта, раздразнителност и редица други нетипични прояви; поява на нехарактерна сънливост.

С напредване на заболяването симптомите се задълбочават.

Появява се обърканост – детето не знае въобще къде се намира и не може да различи членовете на собственото си семейство, не е способно да отговори на съвсем елементарни въпроси. Други характерни прояви са краткото и дълбоко дишане, сприхаво поведение, удряне на околните без видима причина. Най-тежките прояви включват загуба на съзнание, кома и гърчове.

Липсата на навременна лекарска намеса може да доведе до фатален край. Прилагането на своевременни мерки е от много важно значение за овладяване на състоянието, възстановяването на детето и предотвратяване на тежките усложнения.

Малко дете

Диагностициране на синдром на Рей

При наличие на гореизброените симптоми синдромът на Рей може да се подозира при настоящо или скоро прекарано заболяване на детето, комбинирано с прием на аспирин. Назначават се определени изследвания – пълна кръвна картина, биохимични показатели на бъбречната и чернодробната функция, показатели за коагулация, измерване на кръвна захар.

От проведените изследвания се установява чернодробна недостатъчност с прогресиращ характер. Наблюдават се повишение на чернодробните ензими и билирубин, влошена коагулация. Повръщането и нарушенията в дишането водят до промени в алкално-киселинното равновесие и електролитите.

Допълнителните изследвания включват биопсия на черен дроб, която отразява нарушенията в органа; компютърна томография, показващо мозъчен оток.

Тъй като синдромът на Рей е рядко срещан, преди поставянето на диагнозата трябва да се изключат всички останали причини за влошаване на общото състояние на детето – например интоксикация с медикаменти или храни; придружаващи заболявания; вродени аномалии в обмяната на веществата; усложнения на прекараната вирусна инфекция /менингит, сепсис, менингоенцефалит/; странични ефекти от приложени медикаменти.

Лечение на синдром на Рей

На първо място болното дете трябва да бъде хоспитализирано в интензивно отделение. Състоянието е тежко, поради което трябва да се осъществи постоянно лекарско наблюдение. Целта на проведеното лечение е да се спрат уврежданията на мозъка и черния дроб и предотвратяването на опасни за живота състояния.

Когато са засегнати дихателната и сърдечната дейност се провежда лечение върху увредените функции. Прилагат се и медикаменти за коригиране на отклоненията в нивата на кръвната захар и алкално-киселинното равновесие. При необходимост се назначават и средства против повръщане.

Смъртността при синдрома на Рей е достигала до 50% от случаите на заболели деца, а към момента - 20% от случаите.

Предпазване от синдром на Рей

Единственият и най-сигурен начин да се предотврати развитието на синдром на Рей е избягването на прием на аспирин от деца и младежи до 20-годишна възраст. В случай, че все пак някой даде на детето аспирин по време на вирусно заболяване, родителите веднага трябва да се консултират с лекар.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати