Церебрална парализа

церебрална парализа

Церебралната парализа е сериозно заболяване, което много трудно се предвижда и за съжаление е почти невъзможно да бъде излекувано. Церебрална парализа развиват най-вече недоносени деца и такива, при които е имало проблемна бременност.

Церебралната парализа или детската церебрална парализа представлява увреждане на главния мозък при малки и новородени деца, което поразява двигателната активност, движенията и координацията на детето. Церебралната парализа в повечето случаи е вродено заболяване, което засяга развитието на мозъка, а оттам и физическото развитие на болното дете.

Обикновено децата с церебрална парализа са се родили недоносени и са прекарали дълго време в кувьоз. В редки случаи новородени или малки деца получават травми или увреждане, след което следва развитие на церебрална парализа.

Няма категоричен отговор относно възникването и механизма на развитие на церебралната парализа, но медицината е напреднала до такава степен, че да знае кои са факторите, увеличаващи риска от развитие на сериозното заболяване.

Бременна жена

В пренаталния период грижите за спокойна и здравословна бременност са ключови фактори за предпазването от церебрална парализа. Бремената жена трябва да бъде изключително внимателна към прием на медикаменти и излагане на влиянието на някои химикали. Йонизиращото лечение и инфекциите са изключително опасни рискови фактори. Тютюнопушене и консумацията на алкохол също са опасни.

Детска церебрална парализа след раждането може да бъде причинена от травма по време на процеса на раждане – раждане чрез форцепс, увита пъпна връв. Като най-честа причина се счита задушаването в резултат на външни фактори. При малките деца заболяването може да се развие след удар, отравяне или задух, причинен от задавяне с дребен предмет.

Симптоми при церебрална парализа

Обикновено детето изглежда леко некоординирано и изпитва затруднения със сученето. Сядането, проговарянето, прохождането настъпват много по-късно и с по-голяма трудност, отколкото при другите деца. С течение на времето започват да се забелязват и първите изменения, на които личният лекар трябва да обърне мигновено внимание.

Става въпрос за траен мускулен спазъм, в резултат на който лактите и китките на детето се присвиват навътре, а пръстите трудно могат да се изпънат. Бедрата на краката са присвити с обърнати стъпала навътре. Колената се изпъват сравнително трудно. Говорът също може да бъде затруднен, зрението също а при някои деца дори се наблюдава умствено изоставане.

Диагностициране на церебрална парализа

Плачещо бебе

Минималната възраст за поставяне на диагнозата е след като детето навърши година и половина. До тази възраст се говори за рискови за церебрална парализа деца и кърмачета. Много деца с церебрална парализа имат вродена увреда на мозъка, което означава, че увредата съществува още преди раждането и не е причинена по време на родилния процес.

За съжаление не всички болестни малформации могат да бъдат видени от лекаря, дори и при развитите методи на диагностика. Поставянето на диагнозата не може да бъде извършено на база рентгенова снимка или анализ на кръвта. Изследвания като ЯМР, трансфонтанелната ехография и компютърната томография могат рано да открият някои изменения в мозъка, но не могат категорично да потвърдят диагнозата. Важно е да се следи за изоставането на някои от уменията на детето – сядане, присягане за играчки, пълзене, прохождане, нетипичен мускулен тонус.

Лечение на церебрална парализа

Лечението на церебрална парализа е комплексно. За огромно съжаление, приложената терапия много рядко е успешна поради което за пълно излекуване не може да се говори. Терапевтичният подход зависи от резултатите при проведените изследвания на детето и неговата възраст. Няколко са най-важните насоки във всяко едно лечение – рехабилитация, физиотерапия и трудотерапия.

Назначаването на медикаментозна терапия има по-голямо значение в първите години от живота на детето. Тя има за цел стимулиране на развитието на мозъка. Физиопроцедурите на първо място имат за цел стимулирането на общото развитие на детето, укрепването и закаляването на организма.

От ортопедичните процедури се прилагат както консервативни методи, така и оперативни интервенции. Ортопедичните съоръжения като шини, апарати, обувки и др., имат за цел да предпазят детето от развитие на деформации и контрактури, както и да коригират вече налични такива.

Предпазване от церебрална парализа

Бременността трябва да се следи стриктно. Задължително е провеждането на визуализиращи изследвания – ехография, за определяне съотношението глава на плода-таз на майката. Както вече споменахме, майката трябва да избягва излагането на вредни фактори, йонизиращи лъчения, тютюнопушене и употреба на алкохол.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати