Фертилитет

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k73133
Сперматозоид
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Фертилетът е състоянието на плодовитост при мъжете и жените. Фертилитетът показва дали човек може да зачене по нормален път свое дете. Основният критерий за оценка на фертилитета при жената е броят на фоликулите в яйчниците, а при мъжете – качеството на спермата.

Фертилетът при хората зависи от много фактори – храненето, сексуален нагон, начин на живот, някои заболявания.

Женски фертилитет

Количеството на годни за оплождане яйцеклетки определя женския фертилитет. Количеството яйцеклетки, което всяка жена притежава, е заложено още при раждането ѝ. То възлиза средно на около 2 милиона.

Реално обаче нищожен брой от тях се развиват в яйцеклетки, които организмът отделя за възпроизводство. Годните за оплождане са дори още по-малко.

До първата менструация се губят средно около 11 хиляди яйцеклетки на месец. При навлизането в пубертета огромното количество яйцеклетки бива редуцирано до 300 хиляди. Всеки месец след това се унищожават средно по още 1000 яйцеклетки.

Гинекологичен преглед

Този процес не може да бъде забавен или предотвратен нито с лекарства, нито с терапии. Спадът на годните за оплождане яйцеклетки продължава до менопаузата, след което тези яйцеклетки се изчерпват напълно.

Броят на фоликулите, които се освобождават от една яйцеклетка, също са важни при оплождането. Отделянето на фоликулите показва, че яйцеклетката е узряла и готова за оплождане.

Третият етап от оценката на женския фертилитет е овулацията, при който яйцеклетката се освобождава от доминантния фоликул.

Мъжки фертилитет

Качеството на спермата е основният фактор, който влияе на мъжкия фертилитет. Според проучванията от последните две десетилетия качеството на спермата се влошава с възрастта.

Проведените изследвания показват, че количеството на сперма най-голямо между 30 и 35 годишна възраст, а е най-малко след 55 години.

Подвижността на сперматозоидите също намалява с годините. Най-бързите плувци са при мъжете под 25-годишна възраст, а най-слаба – при тези след 55 години.

Счита се, че отчетеното намаление на качеството на спермата до голяма степен се дължи на по-ниското желание за секс при по-възрастните мъже.

Тестване на фертилитет

При жените се провежда ендометриална биопсия, чрез която се взима проба от ендометриума – вътрешният слой на матката, който трябва да покаже дали организмът овулира нормално.

За да се провери овулацията се провежда и ултразвук на таза. Техниката е напълно безболезнена и помага на лекаря да открие евентуални кисти и фиброми.

Овулацията се проверява още и чрез измерване на телесната температура. По време на овулация в женския организъм се отделя повече прогестерон, което леко повишава температурата.

Орехи

След това се преминава към хистеросалпингограма – ренгенова процедура, която позволява на лекаря да види фалопиевите тръби и да установи дали те не са запушени. При процедурата се инжектира оцветител през шийката на матката в самата матка и фалопиевите тръби и се проследява движението на течността.

За тестване на фертилета на жената се назначава и лапароскопия. Тази процедура се осъществява под пълна упойка и осигурява видимост на женските полови органи. По време на лапароскопията лекарят следи за признаци на ендометриоза или наранявания по тъканите и органите в областта на таза.

Задължително на жените се назначават и кръвни тестове, за да може лекарят да провери нивата на щитовидните хормони, естроген, прогестерона, пролактин и андроген.

При тестването на мъжкия фертилитет се изисква само да се даде проба от спермата след мастурбация. В лаборатория се изследват броят, формата, външният вид и движението на сперматозоидите.

Храни за висок фертилитет

Мащабно проучване на университетът в Харвард е установило, че жените, които консумират храни, богати на трансмазнини и въглехидрати, е много по-вероятно да имат разстроен фертилитет.

Според експертите към менюто си трябва да добавяме и други източници на протеини освен месото, като ядки и зърнени храни. Нужно е също да се консумират млечни продукти и храни, богати на витамини и минерали.

Витамините от В група, както и витамините Е и С, които са доказани антиоксиданти, влияят положително на фертилитета. Цинкът, желязото и калцият също са важни добавки за по-висока плодовитост.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати