Ezine.bg»Споделени Истории»Гореща Тема»Как да бъдем щастливи

Как да бъдем щастливи

Ива БорисоваИва БорисоваНовак / Автор
Как да бъдем щастливи
„Когато престанем да следваме погрешните неща в живота си, даваме зелена светлина на правилните да ни се случат.“

„Никой не може да върне времето и да започне отначало, но всеки може да започне ново начало от днес и да изгради своето бъдещето. Преди обаче да направим тази трансформация, трябва да спрем да вършим нещата, които ни дърпат назад.“

Ето някои идеи за начало:

1. Спрете да прекарвате времето си с неподходящите хора. - Животът е твърде кратък, за да го споделят с хора, които не ви ценят достатъчно. Не забравяйте, че не са важни хората, които са до вас, когато сте на върха, а тези които застават плътно зад вас, когато сте на дъното. Те са истинските ви приятели.

2. Спрете да бягате от проблемите си. – Изправете се срещу тях и ги преодолейте. Това няма да е лесно..., но бягството не е решение, то само ги усложнява и задълбочава. Няма човек на земята, който с лекота да решава всяка изпречила му се на пътя трудност, просто не сме така устроени, но е необходимо да преминем през нея за да се изправим и продължим напред.

В действителност, ние сме създадени, за да получаваме уроци – в това число да бъдем многократно спъвани и наранявани. Това е смисъла на живота – да се учим от трудностите и да ги решаваме с времето. Такъв е и начина за да се превърнем в човека, който сме.

3. Спрете да лъжеш себе си. - Можете да излъжете всеки друг на света, но не можете да излъжете себе си.

4. Спрете да поставяте собствените си нужди зад тези на останалите. - Най–болезненото нещо е да изгубиш себе си, докато се опитваш да угодиш на човека, който толкова много обичаш. Не забравай, че ти също си специален! Да, помагай на другите, но помагай и на себе си. Ако някога е имало момент, да направиш нещо което има значение за теб... е този момент е настъпил.

5. Спрете да се опитвате да бъдете някой друг. - Едно от големите предизвикателства на този свят - е да бъдеш самия себе си в свят, който се опитва да те направи като всички останали. „Следи се оставят по неотъпкани пътеки“. В този свят винаги ще има някой, който е по-хубав, по-умен, по-богат и по-млад, но те никога няма да са като вас. Не се променяй, за да се харесаш на останалите. Бъди себе си и правилните хора ще обикнат самият теб.

6. Спрете да живеете с миналото си. – Няма как да започнеш нова глава, когато постоянно препрочиташ старата.

7. Спрете да се страхувате да не направите грешка. – Да правиш нещо, което може би няма да свърши добре е поне 10 пъти по-продуктивно отколкото да не правиш нищо. Всеки успех има следи от неуспехи зад себе си и всеки неуспех е водещ към успеха.

8. Спрете да се съдите за стари грешки. – Можем да обичаме грешния човек или да плачем за нередни неща, но без значение как се объркало всичко, едно е сигурно – грешките помагат да намерим човека и живота, който е подходящ за нас. Всички правим грешки, борим се и дори съжалявам за неща в нашето минало, но ти си тук и сега и само от теб зависи какво ще е твоето бъдеще.

9. Спрете да се опитвате да си купите щастие. – Много от нещата, които желаем струват пари, но истината е, че наистина щастливи ни правят нещата които не можем да си купим с пари: - любов, смях, страст, истинско приятелство.

10. Спрете да търсите щастие с различни хора. – За да се чувстваш добре с някого, първо трябва да се чувстваш добре със самия себе си. Трябва да създадеш в собствения си живот стабилност, тогава ще може да го споделиш дългосрочно и с някой друг. Обичай себе си, тогава и другите ще те обикнат, такъв какъвто си.

11. Спрете да бездействате. – Никой няма да почука на вратата и да ви предложи бъдеще. Не мислете твърде много или ще създадете проблем, който не е съществувал в началото. Направете оценка на ситуацията и предпиемете действия за решаването на проблема. Не можете да промените това, което не зависи от вас, но постигането на напредък включва поемането на известен риск.

12. Спрете да мислите, че не сте готови. – Никой никога не се чувства на сто процента готов, когато трябва да поеме нова възможност. Най-големите възможности в живота ни се предоставят, когато най-малко ги очакваме, така че няма как напълно да сме подготвени за тях.

13. Спрете да се обвързвате с някого, само за да не сте сами. – „По-добре сам, отколкото зле придружен.“ Не е нужно да бързаме. Нещо ако е писано да се случи, то ще се случи в точното време, с правилния човек, за най-добрата причина. Ще се влюбите тогава - когато сте готови, а не когато сте самотни.

14. Не отхвърляйте нови взаимоотношения просто защото старите не са проработили. – В живота ще разберете, че всичко се случва поради някаква причина и хората които срещате на пътя си са част от нещо. Някои ще ви изпитат, други ще ви използват, но трети ще ви дадат ценен урок. Най-важното обаче е, че по пътя ще срещнете най-подходящият за вас човек.

15. Спрете да се състезавате с другите. – Не се притеснявайте за това, което другите правят по-добре от вас, а се концентрирайте върху това да подобрите собствените си постижения всеки следващ ден. Успехът е битка във вас самите.

16. Спрете да завиждате на другите. – „Завистта е лош съветник“ Тя насочва собствената ви енергия в полза на другото лице. Няма да е лесно, но се опитайте да мислите какво бихте искали вие да притежавате, вместо да си представяте какво имат другите.

17. Спрете да се оплаквате и самосъжалявате. – Животът е низ от разклонения – за да стигнете до пътя, който е предназначен за вас. Препятствията, които се изправят на пътя - понякога са, за да ни покажат, че е време да сменим курса. Следвай знаците и възможностите, които ви се предоставят, вместо да тъпчете на едно място! Може да не разбирате всичко на момента, както може и да бъде доста трудно за преодоляването на дадена ситуация, но в крайна сметка пътя ще ви доведе до по-добро място, човек, състояние на ума или ситуация. Една усмивка, ще накара всички да разберат, че на този ден вие сте много по-силни, отколкото някога сте били...Усмихнете се и вземете живота си в свои ръце!

18. Спрете да таите гняв в сърцето си. – Не живейте живота си с омраза, защото накрая ще навредите повече на самия себе си отколкото на хората, към които е насочена тя. Прошката не означава, да признаете, че лошото, което са ви сторили – е добро, а да освободите самите себе си от омразата и да не попречи тя да унищожи шансовете ви да бъдете щастливи, което заслужавате. Намерете вътрешен покой и продължете напред, за да имате по-светло бъдеще!

19. Спрете да позволявате на другите да ви дърпат назад. – Принизявайки се на тяхното ниво, вместо те да повишат своето.

20. Спрете да губите времето си, като се обяснява на другите. - Приятелите ви не се нуждаят от това, а тези които не са ви приятели още по-малко. Направете това, което знаете в сърцето си, че е правилно.

21. Спрете да циклите на едно и също място, като си вземете почивка. – Най- доброто време да си поемете дълбоко дъх е точно тогава, когато си мислите, че нямате такова време. Направете го и ще видите по-добри перспективи, което ще ви доведе и до по-добри резултати.

22. Спрете да пренебрегвате малките неща в живота си. – Един ден може да погледнете назад и да видите, че точно това на което сте обръщали най-малко внимание, ви е правило най-щастливи. Една усмивка, един поглед, една прегръдка от любим човек.

23. Спрете да се стремите към перфекционизъм. – Идеални хора няма! В реалния свят не се поощряват перфекционистите, а хората, които работят ефективно и постигат резултати.

24. Спрете да се носите по течението, защото има най-малкото съпротивление. - Животът не е лесен, особено, когато имате намерение да постиганете нещо стойностно. Не избирайте най-лесния път, защото изисква най-малко усилия. - В повечето случай лесния път ще ви направи слаби. Резултатите са ефекта от усилията, които сте положили.

25. Спрете да се преструвате, че всичко е наред, ако не е. – Не е необходимо винаги да изглеждате силни или че всичко около вас върви добре, ако не е така. Не мислете за мнението на хората, всички имаме слаби моменти в живота си. Поплачете си ако ви се плаче, това ще ви помогне повече от преструвките. Колкото по-рано дадете свобода на сълзите си, толкова по-скоро ще бъдете в състояние отново да се усмихвате.

26. Спрете да обвинявате другите за собствените си проблеми. - Степента, до която можете да постигнете мечтите си зависи от степента, до която поемате отговорност за живота си. Когато обвинявате другите за неволите си, вие прехвърляте отговорността си и давате възможноста на външни фактори да влияят върху вашия собствен живот.

27. Спрете да правите всичко за всеки. – Не е необходимо да сте в угода по всяко време за всеки. Невъзможно е и само ще ви изхаби. Накарайте един човек, който има нужда - да се усмихне и може би това няма да промени целия свят, но ще промени неговия. Ако на всеки, който се нуждае от помощ – един човек му подаде ръка, това би променило света.

28. Спрете да се притеснявате за всичко. – Задайте си въпроса: „Дали този проблем, ще има същата важност за вас след една година? А след три години, след път? Ако отговорът е „не“ - може би няма за какво толкова да се притеснявате.

29. Спрете да мислите за това, което не искате да ви се случи. - Фокусирайте се върху това, което искате да ви се случи. Положителното мислене е в основата на всяка велика история за успеха. Ако се събуждате всяка сутрин с мисълта, че нещо прекрасно ще ви се случи днес и обърнете специално внимание на това, скоро ще осъзнаете, че сте прави. Подходящо четиво би билa всяка една книга за „Позитивното мислене“, добър пример за това е книгата „Тайната“( „The Secret“) автор, на която е Ронда Бърн или документалния филм по нея. – Успех!!!

30. Спрете да бъдете неблагодарни. - Без значение колко добър или лош смятате, че е животът ви, лягайте си вечер като се благодарите за всичко което имате и че сте живи. - Някой някъде там се бори за живота си в този момент!

(оригиналната статия в блога на Marc and Angel Hack Life)
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Коментари (4)

Изпрати
Иван
Иван
18.06.2014 18:52
Хареса ми статията ви.Много правилно е казано всичко в нея.Точно това са и моите проблеми,ходя да си лея куршуми,ходя на такива хора,които уж предсказват бъдещето,но всичко без резултат.Аз съм отчаян,депресиран,уморен,тъжен и още куп подобни неща.Мисля че е заради липсата на любов,секс,внимание.На 23 години съм,още не съм ги видял тези неща и отвътре не ме оставя на мира тази мисъл,какво да направя незнам.Всяка вечер си лягам и ставам с тази мисъл.
3
0
Ива Борисова
Ива Борисова
21.01.2015 14:20
На 23 г. - това е най-прекрасната възраст. Възраст, в която си изпълнен с енергия и не знаеш накъде да я насочиш. Възраст, в която вече не си дете, но носиш още детското в себе си, възраст, в която мечтите се сбъдват - ако си достатъчно упорит, възраст, в която влизаш в света на възрастните и не знаеш какво да правиш. Направи си нова прическа, купи си нови дрехи, погледни се отстрани. Харесай се! Виж се какъв искаш да бъдеш след 10 години. Начертай си план. Истинската ни задача, не е самоцелна - любов, секс, пари или внимание. Истинската ни задача е пътя, по който ще стигнем, за да получим тези неща, а той зависи от нас. Бъди полезен за себе си и околните, времето много бързо минава, не го пилей в самосъжаление. "Човек е толкова голям, колкото големи са мечтите му" Успех:-)
3
0
адена
адена
06.02.2013 23:46
страхотно четиво,стига да съумееш да го постигнеш,трябва човек да търси щастието,не че не ги знаем тези неща ,просто трябва по често да си ги припомняме.
1
0
Тути
Тути
20.09.2012 23:00
И аз съм съгласна с Мишо. Човек трябва да обича и приема първо себе си, тогава и другите хора ще го обикнат. Обратното е просто абсурдно.
3
1
Мишо Марковски
Мишо Марковски
09.01.2012 09:50
Чудесна статия.Много ми допадна, защото споделям напълно всяка точка!Невъзможно е ти да не се обичаш, а другите да те обичат. Ти си създаден да живееш собствения си живот и да правиш удоволствие на себе си, а не на околните. Човек, който може да живее сам , може да живее с всеки друг.Контактуването с неподходящи хора е загуба на енергия и нерви.Благодаря Ви...
5
0

Рейтинг

3.6
Общо гласували: 33
57
411
39
26
10
Дай твоята оценка: