Ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Какво ще стане с тялото ви, ако ядете прекалено много чипс

Какво ще стане с тялото ви, ако ядете прекалено много чипс

Мария СимоваМария Симова
Копирайтър
53956
Консумацията на много чипс води до пристрастяване

Чипсовете заедно с газираните напитки, заемат първо място в списъка на най-вредните храни. Чипсът, не е нищо повече от смес от въглехидрати и мазнини с добавка на сол, багрила и заместители за различни вкусове. Особено е вреден чипсът, приготвен не от цели картофи, а от картофено брашно.

Въпреки че самият картоф е полезен продукт, в процеса на мощна преработка, която картофите претърпяват за производство на чипс, той губи всичките си полезни свойства и в замяна, придобива вредни.

Благодарение на високото си съдържание на въглехидрати (нишесте) и мазнините, чипсовете са много калорични – 100 г чипс, съдържа 510 килокалории, което е почти половината от дневната норма на едно дете. Ето защо чипсът способства затлъстяването.

Много са вредите от чипса. Той е много солен, а излишната сол пречи на нормалния растеж на костите, нарушава метаболизма и може да предизвика отток и сърдечни проблеми.

Консумацията на чипс е противопоказна при хипертония: ядейки чипс, хипертоникът може да получи скок на кръвното налягане. Факт е, че основният компонент на солта е натрий, който има свойството да задържа вода и когато сърцето трябва да изпомпва през кръвоносните съдове повече течност отколкото обикновено, се увеличава кръвното налягане.

Оцветителите и ароматите, които придават вкуса на чипса на шунка, на сметана, на копър или скариди, могат да предизвикат алергии.

Мазнините, съдържащи се в чипса са изключително опасни за здравето, защото имат канцерогенен ефект, т.е. имат способността да причинят рак.

Чипсът е вреден

Съдържащите се в чипса мазнини са така наречените хидрогенирани мазнини, тази мазнина е например – маргарина. В крайна сметка, чипсът се пържи не със здравословно растително масло, а с технически мазнини. Такива мазнини повишават холестерола в кръвта и увеличават риска от атеросклероза, инфаркт и инсулт дори в ранна възраст, въпреки че преди тези болести са се считали само за възрастни.

Витамините и минералите (да не говорим за полезните фибри) в чипса ги няма въобще.

И в същото време учените установиха, че чипсовете водят до така нареченото пристрастяване към храна. Ето защо, след като веднъж са опитали тънките филийки пържени картофи, децата жадуват да ги хрускат отново и отново.

Сега разбрахте, какво ще се стане с тялото ви, ако ядете прекалено много чипс! Въпреки всички примамливи реклами вече може сами да си отговорите на въпроса: Вреден ли е чипсът?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest