ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Защо пчелната пита е толкова полезна?

Защо пчелната пита е толкова полезна?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k190329
Защо пчелната пита е полезна
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Пчелната пита е най-чистият пчелен продукт, тъй като е сложна биологична смес от мед, цветен прашец, прополис, пчелно млечице и восък!

Медът с пчелна пита има превъзходни свойства. Той е чист, защото не влиза в контакт с въздух или други предмети, използвани за извличане на мед. Освен това вкусът на меда е много по-приятен и наситен.

Пчелната пита съдържа много полезни вещества, които не се съдържат в други пчелни продукти. Пчелният восък, особено чистият, от който са изградени пчелните пити, след дъвчене пренася в тялото повече витамин А.

Как се консумира пчелна пита?

Пчелните пити се дъвчат внимателно, докато остане само восък, който не е препоръчителен за консумация. За предпочитане е восъкът след дъвченето да не се поглъща, въпреки че не е вреден, но не е и полезен. Това е просто остатъчен продукт.

Най-важните ползи от пчелната пита

Пчелната пита е не само храна, но и своеобразен лек, който може да ни донесе много ползи:

Пчелни продукти

1. Почиства зъбите

Пчелната съдейства за почистване на зъбния камък, дезинфекцира устната кухина и помага на тези с възпалени венци, включително страдащите от пародонтоза и гингивално кървене. Повечето препоръки в това отношение са за ежедневно дъвчене на пчелната пита в продължение на 7 до максимум 2 седмици.

2. Помага при настинки

Дъвченето на 1 ч.л. пчелна пита в продължение на 30 минути, всеки ден за 1 седмица, ще ви помогне да се преборите по-бързо с настинката.

3. Намалява възпалението в гърлото

Пчелната пита лекува гърлото

В този случай пчелните пити се консумират, както в количеството и продължителността, препоръчани по-горе, за лечение на настинки. Освен това, около половин час преди и след това не бива да се консумира храна.

4. Лекува други респираторни заболявания (синузит, бронхит, ринит)

Един едноседмичен курс може да има ефект до четири години, показват някои експерименти.

5. Ускорява възстановяването

Дъвченето на пчелна пита намалява периода на възстановяване при различни заболявания, благодарение на комбинацията от полезни елементи.

6. Помага за регулиране на метаболизма и укрепване на имунитета

Пчелните пити успешно се борят с липсата на витамини и минерали в организма. Препоръката е да се дъвче пчелна пита 15-30 минути дневно, но за по-дълъг период, например един месец. За предпочитане преди студения сезон, но и в края му.

7. Потушава някои стомашни оплаквани

Пчелната пита е полезна за стомаха

Дъвченето на пчелна пита се препоръчва на хора, страдащи от гастрит или храносмилателни разстройства, като средство за намаляване чувството на парене.

8. Препоръчва се за деца

Пчелната питка е много сладка. Тя може да бъде здравословен десерт. Наистина органична и здравословна алтернатива на търговските сладкиши, бонбони, близалки, шоколадови блокчета, които се консумират от децата всеки ден. Ако детето ви консумира пчелни продукти без проблем, може да му давате и пчелна пита.

Вреди от консумация на пчелна пита

Пчелните пита и медът не са медицински лекарства. Дори и да могат да помогнат при лечението или облекчаването на някои заболявания, препоръчваме консултацията и съвета на специалист.

Внимавайте, защото те са противопоказани за хора, които са алергични към пчелни продукти.

Препоръчва се също предварително да се консултирате с лекар относно възможността и количеството на пчелната пита при диабет, висок холестерол, повишена пикочна киселина в кръвта и затлъстяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest