Преди 3-4 хиляди години в древни китайски текстове се е появила информация за прасковата. Този плод е толкова характерен за Азия, че има значението на ябълката в Библията при християните. В азиатските легенди се разказва за дърво, раждащо плод веднъж на 3 хиляди години и той давал безсмъртие, съхранявайки младостта.
Значението на прасковите за жизнения тонус
Следвайки приказните легенди, науката е установила, че прасковата подмладява тялото, благодарение на съдържащия се в нея бета-каротин. Богатството на витамини, минерали и микроелементи поддържа младостта и подобрява тонуса на организма.
В прасковата се съдържа желязо, което е 4 до 6 пъти повече от този в ябълката и крушата, а това е ценно за метаболизма и сърдечното здраве.
За нервната система, кръвоносните съдове на мозъка се грижат витамините от група В и фосфорът, а съдържащият се витамин С укрепва имунитета и предпазва от вирусни атаки.
Плодът праскова е полезен и за черния дроб и бъбреците заради съдържащият се витамин К.
Защо още е полезна прасковата?
Отсъствието на натриеви соли я прави подходящ плод при отоци, а влакнестите и желатиновите вещества нормализират прочистването на дебелото черво.
Прасковата се явява полезна при лечение на редица заболявания: ревматизъм, подагра, кръвозагуба, сърцебиене, задух, високо кръвно налягане, запек и други. Този топъл плод е уникален за лечение на белодробни заболявания, тъй като подпомага лечението на дробовете, овлажнявайки ги. Подкрепяйки здравето на тялото, прасковата съхранява жизнеността и удължава младостта и активността на човека.
Значението на прасковата за младостта на жената
Тъй като в прасковата се съдържат витамин Е и каротин, плодът може да се определи като много полезен плод за жената. Каротинът поддържа овлажняването на кожата, задържайки влагата в порите и клетките, така предпазва лицето от образуване на бръчки. Ябълчената, лимонената киселини ексфолират мъртвите клетки, поддържат еластичността, свежестта и младежкия вид на кожата.
Сладкият вкус, богатството на витамини и минерали, както и сокът в прасковата я правят много полезна при бременност. Тя съдържа желязо, елемент с изключителна важност за плода. Подпомага и развитието на нервната система на нероденото бебе.
Маслото, което се извлича от ядката на плода, е любимо на козметиците за поддържане на кожата. С него се възстановява водния баланс, премахва се зачервяването и се успокоява кожата. С масло от праскова се правят и маски за нокти, косата, както и на клепачите. Добро средство е също при изгаряне и възпаление на носа и сливиците.
Благоприятният подмладяващ ефект на прасковите е валиден за всички възрасти, прасковата е част от здравословната диета за младост, здраве и отлична визия.