Ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Знаете ли колко е полезна лещата?

Знаете ли колко е полезна лещата?

Знаете ли колко е полезна лещата?

Понякога е трудно да се каже със сигурност коя от бобовите култури - боб или леща, е по-популярна. И двете са добре познати в нашата кухня от векове.

Лещата може да бъде определена като супер храна от бобовите, заради богатството от хранителни вещества, които съдържа. Тя е източник на растителни протеини, също като боба, и затова е оценена много отдавна в кулинарията. Забележителен е хранителният състав на лещата, с многообразие от полезни съставки.

Хранителен състав на леща

Само в една чаша сварена леща се съдържат следните хранителни вещества:

- 230 калории

- 18 грама протеини

- 1 грам мазнини

- 40 грама въглехидрати

- 360 микрограма фолати

- 7 милиграма желязо

- 16 грама фибри

- 730 микрограма калий

- 3 микрограма цинк

Поради този отличен хранителен профил лещата носи редица ползи на организма.

Ползи от лещата

Ползи за организма от консумацията на леща

Лещата съдържа растителни протеини

Растителните протеини са превенция срещу сърдечно-съдови заболявания, свързани с прекомерна консумация на месо за задоволяване на нуждата от протеини.

Лещата е полезна за сърцето

Съединенията, които се съдържат в лещата, носят ползи за сърдечно-съдовата система. Те понижават холестерола и в дългосрочен план премахват опасността от високо кръвно и свързаните с него здравословни проблеми. Ниското съдържание на мазнини в продукта е важно за сърцето.

Лещата профилактира рака

Високото съдържание на фолиева киселина в лещата се явява превенция срещу някои видове рак - на панкреаса, мозъка и хранопровода.

Лещата помага за отслабване

Лещата е много полезна, защото е идеален източник на бавно усвояеми въглехидрати и фибри, а това стабилизира нивата на кръвна захар и ускорява метаболизма. Бобовите култури подпомагат контрола на теглото, защото засищат с протеини и намаляват опасността от преяждане. Фибрите в лещените чорби обаче могат да предизвикат стомашно-чревни проблеми, ако се прекали с количествата.

Защо да ядем леща

Лещата подобрява чревното здраве

Фибрите в лещата окозват влияние върху добрите бактерии в червата и функцията им. Така се явяват пробиотик от естествен произход, подхранващ чревната флора. По този начин лещата допринася за балансиране на функциите на чревния тракт.

Лещата се бори с възпаленията в тялото

Полезно е да ядем лещата, защото в нея се съдържат много полифеноли, които са фитохимикали, поддържащи здравето. Процианидинът и флаванолите имат силни антиоксидантни, противовъзпалителни и невропротективни качества. Полифенолите понижават кръвната захар, а целулозата подобрява храносмилането.

Вече знаете колко полезна е лещата и имате още причини да приготвяте:

- вкусни лещени салати;

- супичка от леща;

- бабината постна леща.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest