Ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Най-добрите храни за подобряване на храносмилането

Най-добрите храни за подобряване на храносмилането

Храни за добро храносмилане

Храносмилателната ни система е много важна, защото отговаря за абсорбирането на хранителните вещества и за елиминирането на отпадъците от организма. Често нормалната ѝ работа е нарушена, което води до проблеми като подуване, газове, спазми, болки, диария, запек.

Много хора страдат от различни заболявания и състояния, водещи до проблеми с храносмилането, като гастроезофагеален рефлукс, киселини, дивертикулит, болест на Крон, синдром на раздразнените черва. Но и здравите хора могат да изпитват храносмилателни проблеми, ако в диетата им липсват фибри и пробиотици например.

Вижте кои храни ще ви помогнат да подобрите храносмилането си.

Кисело мляко

Киселото мляко е истинска суперхрана. Съдържа пробиотици, които поддържат червата здрави. Допълнителният прием на пробиотици подобрява храносмилането и може да помогне при запек, диария, подуване.

Ябълки

Вкусните плодове са богат източник на пектин. Това е растително влакно, подпомагащо изхвърлянето на изпражнения и облекчаващо запека и диарията. Пектинът намалява риска от чревни инфекции и възпаления на дебелото черво.

Чиа

Чиата подобрява храносмилането

Семената от чия са чудесен източник на фибри, подпомагат растежа на полезните бактерии в червата и стимулират редовното изхождане.

Пълнозърнести храни

Когато зърнените продукти са от цели зърна, са богати на фибри. Фибрите помагат на полезните бактерии в червата и могат да допринесат за справянето със запека. Подходящи храни за добро храносмилане са овес, киноа, продукти от цели житни зърна.

Джинджифил

Джинджифилът не само помага при гадене, но и ускорява изпразването на стомаха. По-бързото придвижване от стомаха до тънките черва намалява риска от киселини и стомашно неразположение.

Кимчи

Кимчи е представител на азиатската кухня и обикновено представлява ферментирало зеле, но може да има и други зеленчуци. Съдържа пробиотици, които подпомагат храносмилането и стимулират растежа на добри бактерии в дебелото черво, и фибри, които стимулират здравето на червата.

Кисело зеле

Яжте кисело зеле за добро храносмилане

Поради ферментацията си киселото зеле е източник на пробиотици, които подхранват добрите бактерии. Освен това съдържа ензими, подпомагащи храносмилането чрез разграждането на хранителните вещества в по-лесно смилаеми молекули.

Зелени зеленчуци

Съдържат неразтворими фибри, които ускоряват движението през храносмилателния тракт. Богати са и на магнезий, който подобрява мускулните контракции на червата и така помага за облекчаване на запека. Популярни тъмнозелени зеленчуци са броколите, спанакът, брюкселското зеле.

Костен бульон

Приготвеният от сварени кости бульон съдържа желатин, който помага за подобряване на храносмилането, за защита на стените на червата и е полезен при облекчаване на чревни възпалителния.

Сьомга

Сьомгата е известна с високото си съдържание на омега-3 мастни киселини, които помагат за намаляване на възпаленията в организма, включително и на възпалението в червата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest