Вредни ли са тапите за уши?

Тапи за уши

Недоспиването може да доведе до проблеми с концентрацията, чувство за умора и повишена раздразнителност. За да се наспим, колкото ни се иска и да са събудим отпочинали, бодри и позитивно настроени, е желателно нищо да не смущава нашия сън през нощта.

За съжаление често ни се случва да се събудим от дразнещия и непрестанен шум, който вдигат съседи, обичащи да купонясват до 3 часа сутринта, от хъркането на партньора, което кънти в цялата стая, сякаш наблизо се намира ръмжаща моторна лодка, или от чуруликащите птици, които ни изкарват от равновесие! Решавате да си купите тапи за уши, смятайки че сте открили идеалното решение да преборите всички тези фактори на шума.

Обличате си пижамата, лягате си и си слагате дунапренени тапи. Вероятно очаквате най-накрая да се насладите на блажен сън, мир и спокойствие? Изчакайте! Може ли всъщност да носите тапи в продължение на осем часа, без това да причини някакво увреждане на ушите ви?

А какво се случва, когато става въпрос за дългосрочната им употреба?

Предназначението на тапите за уши е да се използват за защита от шум или вода. Тези малки, оформени според извивките на ухото устройства могат да бъдат направени от специален дунапрен, пластмаса или восък и се поставят в ушния канал внимателно и бавно. Макар че влизат и в употреба на онези, които се нуждаят от специална защита против шум, продължителното или неправилното им слагане носи някои рискове, свързани с потенциално развитие на различни болести на ушите.

Шум

Въпреки че движението на ушната кал е незабележимо за повечето от нас, тя оттича и се премества по продължението на ушния канал всеки ден. При честа употреба на тапи за уши може да се повлияе така, че ухото да се дренира правилно. За това алармира в здравната рубрика на уебсайта си Колумбийският университет. Ако ушната кал се натъпче и задръсти навътре, могат да се появят странични ефекти като например шум или звънтене в ушите.

Другите неприятни последици включват загуба на слуха, отделяне на гной, болка или инфекция. За да се предотврати това, е необходимо редовно почистване на ушите, за да се отстранява ушната кал, когато не носите тапи. Един от начините, за да прочистите замърсяването в ушния канал, е да сложите 1-2 капки зехтин във всяко ухо. Не забравяйте да почиствате и да отмествате тапите внимателно, след като сте ги използвали, за да предотвратите възможността да се натрупат върху тях много вредни микроорганизми.

Макар понякога носенето на тапи за уши да блокира определи звуци, има някои случаи, когато това може да бъде опасен избор. Например, слагането им по време на шофиране може да ви попречи да чуете клаксона на колите или друг шум, който може да ви предупреди за опасност.

Тапите за уши довеждат до отслабване на чуваемостта на по-високите нива на шум според "Саундид иърс" - базирана във Ванкувър клиника за слуха и речта. По тази причина е важно носенето им само когато е необходимо. Ако работите със специализирани машини и това ви задължава да поставяте тапи за защита от шум на ушите си, не забравяйте да ги сваляте, когато се занимавате с дейност, изискваща да чувате ясно. Също така трябва да знаете, че честото почистване разхлабва тапите и те не могат да предоставят толкова качествена защита, колкото в началото са осигурявали.

Спане

Инфекции на ухото

Ако не почиствате правилно тапите си за уши, редица бактерии могат да се развият и колонизират върху тяхната повърхност. Това важи особено за онези, направени от дунапрен. Те предоставят гостоприемна среда за различни микроорганизми. Резултатът може да бъде болезнена инфекция на ухото. Ако желаете, можете да се преориентирате и да се спрете в избора си на чифт шумоизолиращи слушалки, които се носят от външната страна на ушите и не могат да се превърнат в обект на бактериална колонизация.

Ако не може да понесете мисълта, че ви се налага да спите с тапи или антифони, тогава просто притиснете плътно възглавницата към ушите си. Тя няма да изолира по същия начин шума от вас, но е най-безопасната алтернатива, вместо да рискувате да възпалите ухото си при неправилната употреба на тапи.

Рейтинг

5 4
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати