Слънчевата светлина регулира кръвното

Слънце

Според британски учени излагането ни на слънчева светлина разширява кръвоносните съдове и променя нивата на азотния оксид в кожата, вследствие на което кръвното налягане се понижава.

С намаляването на кръвното налягане съответно се намалява и рискът от мозъчен или сърдечен удар, напомнят ни учените. Преподавателят по експериментална медицина в Университета в Саутхемптън, Мартин Фийлиш, обяснява, че малки количества от азотния оксид се прехвърлят от кожата в кръвообращението.

По този начин се понижава пулсът на кръвоносните съдове, от там и рискът от сърдечен или мозъчен удар става по-малък. Учените са достигнали до този извод, като са подложили на изследване 24 доброволци.

Проучването се състояло в това участниците да стоят под ултравиолетова светлина два пъти по двадесет минути всеки път.

При първата сесия от двадесет минути участниците са подложени на ултравиолетовите лъчи, както и на топлината, която отделят лампите. При втората сесия доброволците са стояли двадесет минути само под топлината на лампите, без ултравиолетови лъчи.

Резултатите са в подкрепа на данни за кръвното налягане, според които нивата му се променят според географската ширина и сезона. По-високи нива на кръвното налягане се наблюдават най-вече през зимата в страни, които се намират далеч от Екватора, на места, където слънчевите лъчи са значително по-слаби.

Слънчева светлина

Мартин Фийлиш пояснява, че тези резултати са изключително важни – чрез тях още веднъж става ясно колко ценна е слънчевата светлина, както и витамин D. Специалистът не отрича, че както при всяко нещо, прекаляването със слънчева светлина не е добра идея, защото може да повиши риска от рак на кожата.

От друга страна обаче, постоянното избягване на слънчевите лъчи ще увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания, категоричен е Фийлиш.

Възможно е в действителност слънчевите лъчи да помагат на хипертоници, както твърдят британските учени. У нас обаче по-голямата част от лекарите ни съветват да избягваме силното слънце, ако страдаме от високо кръвно, така че бъдете внимателни.

Рейтинг

5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати