ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Какво е спондилит и как се лекува?

Какво е спондилит и как се лекува?

Спондилит

Спондилитът спада към по-рядко срещаните болести и поради тази причина името му изглежда непознато за мнозина. Известен е като анкилозиращ спондилит или болест на Бехтерев. Представлява ревматично заболяване, което се изразява в хронично възпаление на гръбначния стълб, което може да обхване и други стави и органи.

Гръбначният стълб става твърд и трудно подвижен, поради което пациентите, страдащи от спондилит започват да имат приведена и прегърбена стойка.

Спондилитът се среща при 1 на 1 000 пациенти, като по-често засяга жените. Поради лошата информираност на хората, когато започнат да се проявяват първите симптоми на болестта, а именно болки в областта на гърба и кръста, се решава, че става въпрос за спортна травма и не се обръща достатъчно внимание на оплакванията, нито се търси лекарска консултация.

Като всяко системно ревматоидно заболяване спондилитът продължава обаче да действа, засягайки нови стави и органи. Възможно е да бъдат засегнати очите, сърцето, бъбреците и др., като в напреднала фаза се стига до бъбречна недостатъчност.

Спондилитът, или болестта на Бехтерев, се среща предимно при хора над 40-годишна възраст, но в същото време има и немалко случаи, в които се наблюдава и при пациенти под 16-годишна възраст.

ack-pain1

Тъй като не е изяснено какво предизвиква болестта на Бехтерев, на практика няма начин как да се предпазите от нея. Няма и трайно лечение, но се практикува лечение, което да облекчи симптомите и да предотврати трайната деформация на гръбначния стълб.

Много често болестта на Бехтерев се бърка от практикуващите лекари с други ревматоидно заболявания, поради което е необходимо да се направи наистина обстоен преглед на пациентите, които се оплакват от болки в гърба и кръста.

Най-явният признак на заболяването се изразява в деформацията на кръстно-хълбочните стави. Задължително е да се направи рентгенова снимка на засегнатото място, а в някои случаи и скенер и ЯМР. За съжаление, последните две изследвания са доста скъпоструващи, поради което не се и практикуват винаги.

Според състоянието на пациента се назначава индивидуално лечение, което включва освен прием на медикаменти, но и специализирани физически упражнения, които могат да се практикуват в домашни условия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Яна
Яна
16.05.2015 07:41
Много полезна информация, няма що!
Смотано име на болест и няма лечение.
По-добре хората да не знаят и да си живеят щастливо, вместо да ги тикате към хипохондрията.
5
0