ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Как да контролираме хормона на глада - грелин?

Как да контролираме хормона на глада - грелин?

Грелин
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

За да контролирате хормона на глада – грелин, е необходимо да се наспивате, посочва се в скорошно проучване, което е дело на специалисти от Небраска. Проучването за пореден път доказва колко важна е редовната и пълноценна почивка не само за килограмите, но и за цялостния тонус.

Още един начин за контролиране на грелина е редовната и обилна закуска – нивото на хормона расте преди всяко хранене, а най-лесният начин да бъде потиснат е, ако се закусва. Тайната на контролирането на хормона не е в гладуването, а в консумацията на полезни храни, както и в храненето с нормални темпове.

Когато човек не спи достатъчно, организмът изпада в режим криза, обясняват експертите. В тялото започва да тече адреналин, който принуждава тялото на човек да пести енергия, която се складира под формата на мазнини. Тези мазнини най-често се трупат в областта на корема, талията и бедрата, уточняват експертите.

Заради недостатъчната почивка организмът ни съобщава, че има нужда от голямо количество кофеин и рафинирани захари. Именно тези захари са сред първите виновници за трупането на излишното тегло. Обикновено хората, които имат проблеми със съня, посягат към нездравословни храни – снаксове, чипсове и пр.

Повечето от тях редовно употребяват алкохолни напитки, като смятат, че по този начин ще успеят да заспят и ще спят по –спокойно. Учените за пореден път съобщават, че алкохолът не само няма да помогне да заспите по-бързо, но и ще попречи на спокойния сън.

Ще се събуждате често, а на следващия ден няма да се чувствате отпочинали. Не на последно място, алкохолът добавя доста калории към дневния прием, уточнява доктор Нерина Рамлакан, която е експерт по съня.

Здравословно хранене

Нейните съвети за по-добър сън са два:

- Първо, човек никога не бива да носи работа в спалнята си – това е мястото за активна почивка и отдих и разбира се интимни ласки. Оставете телефона настрана – на мейлите можете да отговорите и на следващия ден;

- Освен това в спалното помещение трябва да има приглушена светлина и меки тонове. Общо взето обстановката трябва да е предразполагаща за сън – сложете щори, които да скриват светлината.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати