Забравете за бялото вино! Пийте червено и през лятото

Червено вино

Нови изследване относно здравословните ефекти от редовния прием на червено вино изведоха нови ползи на Напитката на Боговете.

Професор Ирис Шай от университета Бен Гурион в Израел е провел експеримент, обхващащ 224 участници с диабет тип 2, в рамките на две години. Те били разделени на три групи. Всяка една от тях трябвало да приема съответно по 150 мл вода, червено или бяло вино всяка вечер. През периода те трябвало да ограничат и прекомерния прием на алкохол.

Резултатите били повече от показателни. Оказва се, че приемът на чаша вино по време на вечерята има огромни ползи за здравето. При диабетиците, които пиели вино по време на експеримента, холестеролът се нормализирал. Освен това изследванията показали и значителни подобрения в работата на сърцето. Най-осезаеми били те при хората, пиещи червено вино.

Медиците обясняват благоприятният ефект на червеното вино със съдържащите се в тъмните сортове антиоксиданти, наречени феноли. Именно те способстват повишаването на т.нар. добър холестерол.

Опитът позволил на учените да установят и определени разлики между бялото и червеното вино. До момента се считаше, че ползите на червеното вино се дължат основно на алкохола в него. Оказва се обаче, че това не е така, тъй като ползите от бялото вино изобщо не се и доближават до тези на червеното.

Учените съветват всеки, който иска да е здрав, да се възползва от ползите на червеното вино, като го консумира всеки ден. До момента откритите и доказани позитиви от регулярния му прием са много.

Вино

Червеното вино подпомага храносмилането и изгарянето на мазнините на талията, укрепва костите, бори се срещу настинките, удължава живота и предпазва от рак. Освен това въпреки широко разпространеното мнение, че оцветява зъбите, червеното вино всъщност защитава зъбите от образуване на кариеси.

То е една страхотна причина да се усмихвате. Предполагаемите му ползи са подобряване функциите на белите дробове и превенция срещу деменция. Всичките му ползи обаче се проявяват само при умерена консумация.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати