Трите най-чести причини за мускулна слабост

Мускулна слабост

Често при големи физически натоварвания човек може да изпита леки мускулни болки, дискомфорт в различни части на крайниците и слабост. Процесът е познат като мускулна слабост и е нормален в подобни ситуации.

Това се дължи на факта, че на мускулните влакна им е необходимо време да се изчистят от натрупаните по време на тренировката вещества. След като това стане, те са готови отново да се натоварят и да правят съкращения.

Повод да се притесняваме има обаче, когато мускулна слабост се появи, без да сме правили физически упражнения. Този вид неразположение може да се появи при някои видове заболявания. Установено е, че има случаи на мускулна слабост, причинени от грип или обикновена настинка.

Регистрирани са и такива при сърдечна или бъбречна недостатъчност или заради проблем с обмяната на веществата, болест на Помпе. Вариант е също сериозна автоимунна болест на мускулите (дерматомиозит).

Ето най-честите причини за мускулна слабост:

Мускулна треска

Временна мускулна слабост може да бъде причинена от така наречената мускулна треска. Тя се появява, когато се правят неправилни тренировки или пренасилим тялото с физическа работа. До треска на мускулите може да се достигне, ако дълго време не сте правили никакви физически упражнения и изведнъж влезете в интензивен режим на трениране. Породената от треска мускулна слабост е най-силна, най-болезнена и продължава най-дълго. Решението е вечерта след натоварването да се пият повече течности и да се вземе един аспирин.

Мускулна треска

Травми

Мускулна слабост, ограничени мускулни съкращения или изобщо липса на движения в дадена мускулна група могат да се получат и при травми. Това са възпаления и разкъсвания на мускулните влакна или на сухожилията, които ги свързват с костите. Състоянието наподобява мускулна треска, но има повече болка и кожата на мястото се загрява.

Вируси

Понякога различни вируси могат да са виновни за мускулната слабост. Има такива видове, които директно атакуват мускулите. При такива случаи се чувства отпадналост и силни болки в раменете и кръста. В много от случаите тези болки преминават от само себе си. Все пак съществуват и качествени лекарствени средства за справяне с този проблем.

Облекчение носят масажите и затоплянето. Най-опасните вируси, които могат да атакуват мускулите, са дерматомиозит, склеродермия и лупус. При тях мускулната слабост настъпва по други механизми и постепенно. Съпътства се от болка, но невинаги. Води до инвалидност. Нужна е ранна диагноза от ревматолог.

Рейтинг

5 0
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати