Високомазнинна диета

Високомазнинна диета

Кето или кетогенната диета е диета с ниско съдържание на въглехидрати, която може да ви помогне да изгаряте мазнините по-ефективно. Много хора вече са изпитали многобройните й доказани ползи за загуба на тегло, здраве и ефективност.

Какво означава кето диетата?

Кетото в кетогенната диета идва от факта, че тя позволява на тялото да произвежда малки молекули гориво, наречени кетони. Това е алтернативен източник на гориво за тялото, използван, когато кръвната захар е в недостиг. Кетони се произвеждат, ако ядете много малко въглехидрати и само умерени количества протеин (излишъкът от протеини също може да се превърне в кръвна захар). Черният дроб произвежда кетони от мазнини. Тези кетони служат като източник на гориво в цялото тяло, особено за мозъка. Може да работи само с глюкоза… или кетони. На кетогенна диета цялото ви тяло превключва захранването с гориво да идва предимно от изгаряне на мазнини. Когато нивата на инсулина станат много ниски, изгарянето на мазнините се увеличава драстично. Това осигурява постоянна доставка на енергия, което ще ви помогне да бъдете бдителни и фокусирани.

За кого не е подходяща кетогенната диета?

Отслабване с високомазнинна диета

За повечето хора тя изглежда много безопасна, но има три групи от хора, при които се изисква да се обърне специално внимание:

- Ако приемате ли лекарства за диабет, напр. инсулин;

- Ако приемате ли лекарства за високо кръвно налягане;

- Ако кърмите.

Какво може да консумирате?

Най-важното нещо за достигане на кетоза е да се избегне яденето на твърде много въглехидрати. Добре е приемът на въглехидрати да е под 50 грама на ден, в идеалния случай под 20 грама. Колкото по-малко въглехидрати, толкова по-ефективни резултати и намаляване на теглото.

Какво да избягвате?

Въглехидратите са забранени при високомазнинна диета

Храните, които трябва да избягвате, са всички, съдържащи много захар и нишесте. Това включва хляб, паста, ориз и картофи. Също така избягвайте обработените храни. Освен това храната трябва преди всичко да е с високо съдържание на мазнини и само умерено съдържание на протеин, тъй като излишният протеин може да се преобразува в кръвна захар.

Какво можете да пиете?

Напитки с ниско съдържание на въглехидрати. Водата е идеалното питие, кафето и чаят също. Не използвайте никакви подсладители, особено захар. Малко количество мляко или сметана в кафето или чая е добре. Чаша бяло вино на ден също е позволена.

Как да планирате храненията си?

Като всяко начало, ще ви бъде трудно да планирате храните и рецептите, които да приготвите с тях. Съществуват подготвени седмични или 14-дневни планове за високомазнинна диета, пълни с всички рецепти и списъци за пазаруване, което ще ви даде възможността да си осигурите разнообразие в храненето и да се забавлявате.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати