ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Диуретици с естествен произход

Диуретици с естествен произход

Диуретици с естествен произход

Понякога тялото ни не успява да изхвърли всичката ненужна вода и я задържа. Това състояние е виновно както за повишаване на теглото, така и за различни здравословни проблеми. На тялото ни е нужно да изхвърли тези излишни запаси от течности, като по този начин ще се освободи и от токсините, които се трупат в организма и се изхвърлят с водата.

Как да стане това? Освобождаването на тялото ни от излишната течност става с помощта на средства, наречени диуретици.

Какво представляват диуретиците, каква функция изпълняват?

Диуретици с естествен произход
Снимка: 1

Диуретикът е средство, което стимулира производството на урина, а това означава засилване на секрецията на електролитите и водата. Прилагат се при нежелано задържане на течности в тялото.

Диуретиците, използвани в медицината, са химически съединения, които регулират работата на бъбреците по отделяне на урина. Те повишават отделянето на солите или водата от организма- или и на двете. Голямо тяхно предимство е, че засилват метаболитните процеси и затова са много популярни при различните диети.

Освен изкуствено създадените лекарствени средства има и естествени диуретици. Това са хранителни продукти, които консумираме редовно.

Топ храни - естествени диуретици

Плодовете

Плодовете, чийто сезон е лятото, са перфектният диуретик за всяка диета. Дините, пъпешите, крушите, черешите и ябълките са най-мощните храни с диуретично действие. Те съдържат много вода и фибри и затова са ефективно средство за борба със задържането на течности.

Подправките

Диуретици с естествен произход

Сред подправките магданозът и копърът са най-често използваните диуретици, макар и с по-слабо действие от плодовете. Независимо дали се консумират пресни или след термична обработка, те са все така ефективни. Сокът от магданоз оказва много добро влияние на метаболизма.

Тиквата

Тиквата принадлежи едновременно към плодовете и към зеленчуците, определят я като плодов зеленчук. Може би точно този микс от качества на двата вида храни я правят отличен диуретик. Тя влияе много добре на храносмилателния тракт и тъй като е на ниска цена редовно присъства във всякакви диети.

Чаят и кафето

Диуретици с естествен произход

Двете най-известни напитки са богати на кофеин и теобромин. Тези съставки се характеризират със силното си диуретично действие, но е нужно да се внимава за предозиране, тъй като влияят на нервната система и предизвикват нервно напрежение и безсъние.

Билките

Народната медицина отдавна познава много билки, които са природни диуретици. Сред тях са златната пръчица и гръмотрънът. Те действат като силни естествени диуретици. При билките важи правилото, че те са както лек, така и отрова, и това се определя от дозата. Затова консултацията с лекар преди използването им е задължителна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати