ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Тренировки»За какво помага плуването?

За какво помага плуването?

Плуване

Плуването е един от добър спорт, който може да ви предложи много физически, психически и емоционални ползи. Тъй като е отлична сърдечно-съдова тренировка и тонизира мускулите ви с минимални усилия, плуването ви помага да отслабнете, да се чувствате и да изглеждате по-млади. Ето няколко причини да плувате не само през лятото, но и през останалото време.

Тонизира тялото и увеличава мускулната сила

Плувците укрепват мускулатурата на цялото си тяло, защото използват повече мускулни групи, за да се движат във водата. Освен това водата има плътност 12 пъти по-висока от въздуха, така че плуването е 12 пъти по-трудно от бягането. Плуването развива хармонично всички мускули на тялото, предлагайки цялостна тренировка.

Повишава гъвкавостта

Плуването е полезно

Във вода можете да получите всички предимства на аеробна тренировка, без да засягате ставите си. Заедно с това да повишите гъвкавостта си.

Изгаря калории

Истината е, че плуването може да изгори дори повече калории, отколкото бягането: ако плувате 10 минути, можете да изгорите от 60 до 150 калории, в зависимост от вида и интензивността на упражненията. Сравнително 10 минути бягане могат да изгорят около 100 калории.

Бори стреса и депресията

Плуването бори стреса

Плуването, както всяка физическа активност, генерира ендорфини, невротрансмитери, свързани със състоянията на радост и релаксация. Но поради комбинацията от разтягащи движения, редовно дишане и успокояващата вода, плуването се доближава до йога практиките.

Разкрасява кожата

Редовното плуване в солена вода спомага за повишаване нивото на хидратация на кожата и засилва процесите на детоксикация. Редовното плуване помага за премахване на целулита.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest