ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Тренировки»Физическата активност защитава и мозъка

Физическата активност защитава и мозъка

Спорт

Физическата активност във всяка възраст от живота на човека е ключова за здравословния живот. Благодарение на ежедневни активни движения тялото се поддържа в добър тонус, запазвайки здравето на сърдечно–съдовата система, както и на мозъка.

Оказва се, че благодарение на различните упражнения за поддържане на тялото се осигурява и правилното функциониране на главния мозък. Това е заключението на канадски специалисти, които намерили връзката между аеробния фитнес и мозъчната функция у по-възрастни хора.

Според Д-р Готие резултатите са свързани с втвърдяването на артериалните съдове с годините. А от тези изменения се стига и до запушване на кръвоносните съдове, до поява на инсулт, инфаркт, а често и до поява на мисловни промени, отново в резултат на тези изменения в съдовете.

Заключенията били потвърдени и от факта, че хората с по-еластични артериални съдове са с по-нисък риск от развитие на такива когнитивни (мисловни) изменения.

Проучването на екипа обхванало две групи хора - едните на възраст 18–30 години, а другите между 55 и 75 години. Всички те били подложени на физически и психически тестове.

Упражнения

Физическите такива били свързани с тренировки, както и различни тестове, измерващи мисловните способности на всеки отделен индивид.

Отново на всички участници са направени по три ЯМР (Ядрено Магнитен Резонанс). Първият трябвало да измери притока на кръв към мозъка, вторият - степента на втвърдяване на аортата, ако има такова, а третият - активността на мозъка по време на работа.

Като резултат изследователите отчели връзка между възрастта на участника, мозъчната функция, еластичността на аортата и извършването на физически упражнения.

В заключение Д–р Готие казва, че това е първото изследване, в което голямо участие взима ЯМР. Отбелязва още, че здравословният начин на живот е от значение за поддържане еластичността на артериите, както и за предпазване от развитие на когнитивни проблеми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати