Всички известни диети са еднакво ефективни

Диета

Според последни анализи на канадски изследователи всички популярни диети са еднакво ефективни, ако се спазват.

Ръководителят на проучването извършва мета-анализ на 48 рандомизирани (случайни) клинични изследвания, които се фокусират върху загубата на тегло при отделни хора, които се подлагат на известни диети за период от 6 до 12 месеца.

Проучванията са базирани на анализи на повече от 7200 души с наднормено тегло и средна възраст на участниците 46 години. А диетите, които са били проучвани, са тези на Аткинс, на Джени Крейг, Розмари Конли и други.

Резултатите посочили, че хората, подложили се на някоя от диетите, отчели загуба на тегло за период от 6 месеца, за разлика от тези, които не са се подлагали на ограничения. Оказва се обаче, че на 12 месец от мета-анализа не е имало разлика в загубените килограми между нисковъглехидратната и диетата с прием на малко мазнини.

Също експертите посочили, че загубата на тегло при различните диети зависи от етапа, на който се намира приложението ѝ. Така например до 6 месец могат да се свалят повече килограми, а към 12 се губят по-бавно.

Учените допълват своето становище и с факта, че никоя от световноизвестните диети не е била подлагана на по-задълбочени изследвания. И оказва се всички те успяват да намалят теглото на хората без големи разлики.

Диети

Изследователите обръщат внимание и на възможността съответната диета да бъде използвана дългосрочно и какви биха били отраженията върху човешкия организъм. До момента изложените резултати се отнасят повече за хора, използвали диетите за кратък период от време.

По този повод те цитират проучване от месец януари, при което е била изследвана високопротеиновата диета на Дюкан. В лабораторни условия мишки били подложени на еквивалентна диета и в резултата се стигнало до увреждане на бъбреците им.

Друг случай от май месец проучил екодиетата на Аткинс – нисковъглехидратна веган диета. Установено е, че тези от затлъстелите хора, които я следвали неизменно, намалили риска от сърдечно–съдови заболявания, намалявайки стойностите на холестерола си с до 10 %.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати