Маниакална депресия

Маниакална депресия

Маниакалната депресия представлява болестно състояние, при което се наблюдават големи промени в настроението – от много високо /маниакално/ ниво до твърде ниско /депресивно/ състояние. Това заболяване се отнася до настроението, което варира в различните полюси. Маниакалната депресия засяга както мъже, така и жени. Възможно е да започне във всяка една възраст, но най-често началото ѝ е в периода на късната юношеска възраст.

Маниакалната депресия е резултат от въздействието на различни фактори. Състоянието може да бъде породено от различни биологични, психологични и външни явления. Редица проучвания сочат, че събития от последните месеци на живота на човек и междуличностни сблъсъци допринасят за появата на заболяването. Депресивното състояние може да се получи поради загуба на близък или на нещо ценно и силно желано, тежка травма и негативно събитие.

Смърт на родител още в ранна детска възраст, развод, неправилна грижа, загуба на работа са опасни фактори, които в един или друг момент могат да отключат разстройството. Невъзможност за адаптация в нови условия и силен стрес са основните причини за появата на маниакалната депресия. Тя не е резултат от липса на воля, слабост или проява на мързеливост, а много често възниква напълно спонтанно.

Съществува и определена генетична зависимост по отношение появата на маниакална депресия. Не всеки, който има родители страдащи от заболяването го развива, но вероятността е по-голяма отколкото при другите хора.

Симптоми при маниакална депресия

Главната проява на маниакална депресия е бързата и редовно повтаряща се смяна на настроенията, изразяваща се в редуването на депресивна и маниакална фаза. Маниакалната фаза протича с еуфория и вяра, че всичко е възможно, докато по време депресивната фаза болният е потиснат и изпълнен с безнадеждност.

Ярост

Симптомите по време на маниакален период включват: силно приповдигане на настроението, усещане за величие и еуфорично настроение; активност и неочакван прилив на енергия; болният има нужда от съвсем малко сън; наблюдава се бъбривост, общуване с лекота и споделяне на грандиозни идеи; концентрацията е силно нарушена, липсва правилна преценка за случващите се събития; появява се силна, но фалшива вяра в собствените възможности.

В един определен момент се появяват гняв и агресия, натрапчиво и странно поведение. Болните в маниакален период са склонни към извършването на много рискови дейности. Целите също са завишени – желание за активен социален живот, повишаване на интереса към секса.

Симптомите при депресивен период включват: проблеми с паметта и трудно концентриране при извършване на ежедневните задачи; затрудняване при вземането на решения; меланхолия и тъга, съчетани с усещане за празнота и пълна обезвереност. Някои болни дори отказват да станат от леглото си. Те губят интерес към събитията; не желаят да вършат нищо, защото не могат да усетят радост; страдат от липса на енергия; чувстват се отпаднали и ненужни; разплакват се лесно и напълно безпричинно; страдат от нарушен сън, най-вече сутрин рано.

Някои специалисти разграничават още две състояния, които се наблюдават при болните от маниакална депресия. Това са хипоманията и смесеното настроение.

По време на периода на хипомания болните се чувстват могъщи и вярват, че могат да практикуват много неща едновременно. Това е период, който се различава от маниакалния. Хипоманията не засяга обичайните дейности и отношенията с околните до степента в която манията го прави. Тук по-скоро се наблюдават хиперсексуалност и силно активираща се творческа дейност.

Смесеното настроение се наблюдава, когато в рамките на един и същ ден се проявяват различни по вид сменящи се настроения. Симптомите на двата полюса /мания и депресия/ се наблюдават едновременно – възбуда, агресия, объркване, тревога, умора, паника, безсъние, параноя.

Страх

Диагностициране на маниакална депресия

Поставянето на диагнозата се извършва на база проучване на двата основни етапи. Маниакалната фаза се диагностицира на база наличие на характерните симптоми почти всеки ден за една седмица. Депресивният етап се установява, ако пет от неговите симптоми продължават за период, по-дълъг от две седмици.

Лечение на маниакална депресия

Медикаментите за контролиране на настроението влияят много добре върху болните от маниакална депресия. Когато психичната дейност е патологично потисната се предписват антидепресанти. Те помагат за премахване на тъгата, стимулират укрепването на психиката и активират процесите за борба в тялото. Едни от най-ефективните медикаменти за стабилизиране на настроението са литий и ламотрижин.

Освен медикаменти, се назначава поведенческа терапия и психотерапия. Процесът на лечение е дълъг и труден, затова не бива да се прекъсва.

Близките на болния играят важна роля в оздравяването му – те трябва да го подкрепят, наблюдават и да му вдъхват сили.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати