Сутрешно гадене

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Сутрешно гадене
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Сутрешното гадене представлява дразнене на стомаха и позиви за повръщане. Състоянието е характерно най-вече за бременни жени. Обикновено сутрешното гадене се наблюдава през първите месеци на бременността и засяга около 35% от жените. Не е изключено симптомите, съпътстващи сутрешното гадене, да се появяват и изчезват до самото раждане.

Все още няма единодушно мнение относно причините за появата на сутрешното гадене. Споменава се за връзка между активирания в началото на бременността хормон, който се нарича човешки хорион гонадотропин, ниските нива на естроген и кръвната захар и прилошаването. За допълнителното обостряне на симптомите важна роля играят напрежението и умората.

Сутрешното гадене може да се прояви във всеки един момент от деня, независимо от своето наименование. Това е неразположение, което освен че нарушава нормалното ежедневие на бременната, но в някои случаи може да бъде опасно за нея и плода ѝ. Гаденето и евентуалното повръщане значително затрудняват усвояването на хранителни вещества и ценните витамини от организма.

Ако сутрешното гадене се появява само веднъж, няма сериозни поводи за тревога. Когато то се получава повече от четири пъти на ден, трябва да се назначи спешно посещение при наблюдаващия бременността лекар. При толкова често гадене и повръщане съществува реална опасност от дехидратация.

Научно е доказано, че ако жената е бременна с момиче, шансовете за поява на сутрешно гадене се увеличават с цели 50%. Други важни предпоставки са наличието на мигрена, прилошаване по време на пътуване, бременност с близнаци, гадене при предишна бременност.

Симптоми при сутрешно гадене

Сутрешното гадене е един от най-ранните симптоми на бременността. Всяка една жена в детеродна възраст трябва да си направи тест за бременност, ако внезапно започне да ѝ прилошава сутрин. Съпътстващите симптоми на сутрешното гадене могат да бъдат лесна уморяемост, отпадналост, виене на свят, безпричинна промяна в настроението.

Диагностициране на сутрешно гадене

При появата на сутрешното гадене всяка бременна трябва да посети своя лекар, който се запознава със състоянието и предприема различни мерки според тежестта на симптомите. Лекарят трябва да прегледа жената и подробно да изслуша какво е неразположението и евентуалните причини за появата му.

Проблеми при бременност

Лечение на сутрешното гадене

В повечето случаи сутрешното гадене наистина предизвиква сериозен дискомфорт, но не подлежи на конкретно лечение. Налага се просто да бъде изтърпяно, докато отмине. Все пак всяка една бременна може да сама да си помогне чрез спазването на някои правила. Най-лесният начин е като внимава какво консумира.

Препоръчва се ограничаването на мазни, пържените, лютите храни, които допълнително дразнят стомаха. Кофеин, брюкселско зеле и броколи трябва напълно да се изключат от менюто, защото е доказано, че повишават стомашната секреция и могат да предизвикат гаденето.

Въглехидрати, най-вече пълнозърнест хляб, ориз и картофи са полезни по време на бременност. Храните, които почти гарантирано намаляват сутрешното гадене, са кисело мляко, диня, зелени ябълки, авокадо, лимони и ментови бонбони. Суровите бадеми също облекчават неприятното гадене. Вода с лимон или прясно направена лимонада са полезни. Алкохол и тютюнопушене са напълно противопоказни.

В някои случаи витамините, които трябва да се приемат по време на бременност също могат да отключат симптомите на сутрешното гадене.

В този случай консултацията с лекар и евентуалното им заменяне с други витамини са препоръчителни. Ако гаденето е много тежко и предизвиква тежко повръщане лекарят може да предпише някои медикаменти, подходящи за състоянието на бременната.

Активната почивка също е важна част от превенцията на сутрешното гадене. Преумората и бързането сутрин могат да го отключат, затова бременната трябва да си осигурява достатъчно почивка и спокойствие. Ставането от леглото трябва да се осъществява бавно и постепенно, а след повръщане трябва да се приемат повече течности.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати