Болест на Бюргер

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Болест на Бюргер
Пулсов оксиметър - син-24%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов оксиметър - син
60.00 лв.
45.60 лв.
Виж ››

Болест на Бюргер, позната още като облитериращ тромбангиит представлява системно съдово заболяване с неясни причини за възникване. Засегнати от болест на Бюргер са предимно млади мъже, пушачи. Пациенти, които са прекарали измръзване или травми в областта на долните крайници, са с утежнено протичане на заболяването. След 45-50-годишна възраст болестта се влошава и от развиващата се атеросклероза на кръвоносните съдове.

Характерно за болест на Бюргер е прогресиращото засягане на периферните артериални и венозни съдове. Най-често се увреждат съдовете на долните крайници. Получава се стеснение на съдовия просвет и се нарушава кръвоснабдяването към засегнатия крайник. Автоимунният процес се развива сравнително бавно.

Симптоми при болест на Бюргер

Началото на заболяването е бавно. Кръвоносните съдове се стесняват постепенно до пълно запушване. Този процес предимно засяга артериите на долните крайници. Започва от малките съдове и постепенно обхваща и по-големите. Първоначалните симптоми са болки при ходене и накуцване, а по-късно се появяват студена синкава кожа, мъчителни болки нощем и накрая суха гангрена.

Болестта на Бюргер най-силно засяга съдовете на двете подколеници. В редица случаи нарушеното кръвооросяване е толкова силно изразено, че настъпва локална гангрена, която изисква ампутация. Често болестта е съпроводена от съдови увреждания на сърце, мозък, бъбреци, очи, черен дроб и други органи. В резултат от това се развиват тежки усложнения и сериозни съпътстващи заболявания /инфаркт, мозъчен инсулт, нефросклероза/.

Заболяването има хронично протичане, с периоди на ремисии и обостряния. Леките оплаквания в началото, съпроводени с незначителни трофични промени много бързо могат да променят своя характер в злокачествен и да завършат с мъчителни разязвявания в крайния стадий.

Болки  в краката

Най-общо болестта на Бюргер протича в две динамични форми на развитие – остра и хронична. Острата форма засяга предимно млади хора, протича с температура и левкоцитоза и се развива в продължение на няколко дни.

Хроничната форма се развива на пристъпи с по-кратки и по-дълги ремисии. Болните се оплакват от мравучкане в краката, чувство на студ, стрелкащи болки и нарастваща слабост. Малки травми могат да причинят разязвяване и дори гангрена. Обикновено се засягат и двата крака, но процесът е значително по-тежък в единия крак. Болестта протича в продължение на 10-15 години, засягайки всички органи.

Диагностициране на болест на Бюргер

При наличие на подобни оплаквания, консултацията със съдов хирург е задължителна. Специалистът назначава ултразвуково доплерово изследване, за да установи болестните изменения. Ранната диагностика е важна за назначаването на подходящо лечение.

Лечение на болест на Бюргер

Прогнозата на заболяването е сериозна. Лечението на болест на Бюргер е предимно медикаментозно, но винаги трябва да се започне с най-важното – незабавно и окончателно спиране на тютюнопушене.

Първоначалната терапия най-често включва прилагането на симптоматични болкоуспокояващи лекарства, борба с възпалението и локално лечение на раните. Болкоуспокояващи са изключително важни, защото в много случаи ампутацията се извършва именно заради непоносимите болки, поради които болните понякога сами искат да се премахне кракът им.

тютюнопушене

Оперативно лечение на болестта на Бюргер се свързва със симпатектомия – оперативно отрязване на 2-4 симпатикови възела, което води до съдоразширяване на колатералите. За голямо съжаление, далечните резултати от тази операция са незадоволителни.

В заключение може да се обобщи, че диагнозата и лечението на болест на Бюргер са комплексни и са доста трудна задача, която е изцяло в компетентността на добри съдови хирурзи.

Профилактика на болест на Бюргер

За профилактика на заболяването е много важно да се отстранят вредните и предразполагащите го фактори. Това са студът и влагата, тютюнопушенето, инфекциозни огнища, професионални вредности, хормонални нарушения и др. За укрепване на имунната система може да се използват билки, хомеопатични средства, фитопродукти и прополис.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати