Тиреоид на Хашимото

Тиреоид на Хашимото

Щитовидната жлеза представлява ендокринен орган, който отделя важни хормони, играещи роля в обмяната на веществата и редица процеси в организма.

Тиреоидът на Хашимото представлява най-често срещаната форма на възпалително заболяване на щитовидната жлеза. Възпалението има автоимунен характер, а причините за възникването му все още не са изяснени. Тиреоидът на Хашимото засяга предимно жени и много често се развива в комбинация с други автоимунни заболявания.

Въпреки, че причините за възникването на тироида не са изяснени, лекарите са убедени, че при него е налице фамилност. За отключване на автоимунната реакция важна роля могат да играят различни инфекции, йод, медикаменти и нервно-психическо напрежение.

Симптоми при тиреоид на Хашимото

Симптомите при тиреоида на Хашимото не се припокриват с тези на хипотиреоидизма. Много често в началото симптомите не са характерни и оплакванията настъпват едва при напреднал възпалителен процес на щитовидната жлеза. Хиперплазията на органа се наблюдава в много голяма част на случаите – симетрично или асиметрично. Функционалността на жлезата е непостоянна, като много често няма никакви изявени белези за потисната продукция на хормони, а дори напротив – състоянието е нормално. Подобни отклонения в дейността на жлезата се откриват само лабораторно.

Наблюдават се намаляване на умствената и физическата деепособност, липса на инициативност, запек, лесна уморяемост, повишена чувствителност към студ и дрезгав глас. Кожата е студена и суха, бледа и лющеща се. Възможно е да се наблюдава сърдечна недостатъчност.

В малък процент от случаите при болните се наблюдават прояви на повишена функция на жлезата, но тя обикновено е преоходна. Описано е редуване на стимулирано и потиснато производство на хормоните трийодтиронин и тироксин. Причината за потиснатото производство отново се отдава на автоимунният характер на тиреоида на Хашимото.

Потиснатото производство на хормоните причинява загуба на килограми, тремор, тахикардия, сънливост, повишено потене, мудност в мисловните процеси, оредяване на окосмването.

Смущението в териоидната функция в едната или другата посока рефлектира и върху гонадната функция, което при мъже се проявява с потискане на либидото и потентността, а при жените са засегнати фертилитетът, менструацията, овулацията и възможността за нормално протичане на бременността.

Диагностициране на тиреоид на Хашимото

Поставянето на диагнозата се извършва на базата на клиничната картина и доказване на специфични антитела в серума – антимикрозомални антитела, антитиреоглобулинови антитела. Диагностичният процес се подпомага и от ехографско изследване на жлезата. Възможно е да се назначи биопсия.

Лечение на тиреоид на Хашимото

Лечението на заболяването е сериозна задача, имайки се предвид непостоянството на процесите. Когато е налице хипотиреоидизъм, се назначава заместително лечение с Левотироксин, което намалява хормоналния дефицит, но същевременно и води до намаляване на размерите на жлезата. Приложението му обаче се налага, когато жлезата все още има хормонална продукция. При симптоми при тиреотоксиокза се включват и други медикаменти.

Имайки се предвид автоимунният характер на болестта, са правени методи за лечение с имуносупресори и кортикостероиди, но без постигане на ефект. Еволюцията на тиреоида на Хашимото има различен ход – бавно прогресиране и рязко обостряне, във връзка с намесата на различни външни и вътрешни фактори. Възможно е дори да се наблюдава обратно развитие, но в по-голямата част от случаите се стига до атрофия на щитовидната жлеза с траен хипотиреоидизъм и необходимост от заместителна терапия за цял живот.

Хашимото

Хранене при тиреоид на Хашимото

Диетата при тиреоид на Хашимото има много важна роля, защото имунната защита на организма е разстроена, а посредством храната могат да се внесат много алергени в организма. В менюто не бива да има консерванти, а при пазаруване внимателно трябва да се четат етикетите. За нормализиране на функциите на поразената щитовидна жлеза е важно да се приемат достатъчно протеини, защото те са необходими за синтеза на хормоните и транспорта им до тъканите в тялото.

Най-добрият начин за набавяне на протеини е чрез консумацията на риба, чисто месо, ядки, яйца. Друга важна част е приемът на достатъчно мазнини, които също играят важна роля за поддържането на нормално хормонално равновесие. Най-здравословните източници на мазнини са ленено масло и семе, зехтин, извара и мляко, ядки, пълномаслени сирена.

Все още няма категорични данни, но се приема, че е добре хората, засегнати от тиреоида на Хашимото, да ограничат консумацията на храни, които съдържат глутен. Глутенът се съдържа в ръжта, пшеницата, овеса и ечемика.

Поради тази причина болните могат да консумират здравословните заместители на тези храни, а именно – киноа, кафяв ориз, елда, амарант, чиа. Препоръчва се намаляване на кафето, защото кофеинът стимулира отделянето на големи количества кортизол – хормон на надбъбречната жлеза, който при високи нива потиска функцията на жлезата, водещо до намаляване нивата на трийодтиронина и тироксина.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати