Болки в коленете

Болка в коляното

Коляното е деликатна част от човешкото тяло, на която хората обръщат внимание, когато се появят болки в него. Болките в коленете не бива да се подценяват, а е необходимо навременно да се потърси лекарска помощ, защото всички елементи, които изграждат коляното могат да бъдат засегнати. При подценяване на болките в коленете може да се стигне до обездвижване, отоци и възпаления.

Структура на коляното

В колянната става се свързват три кости – капаче, бедрена кост и голямопищялната кост. Капачето ляга върху другите две кости в предната част на става и се приплъзва, когато коляното се прегъва. Така капачето предпазва и същевременно осигурява на ставата правилна работа. Контактуващите в ставата краища на трите вида кости са покрити с хрущял, който обира натоварването в областта на ставата и осигурява необходимото гладко плъзгане на повърхностите.

Между самите кости на колянната става са разположени две възглавнички, наречени менисци. Всеки от тях е с формата на дисковиден полумесец. Разположени са между повърхностите на голямопищялната и бредрената кост (във вътрешната кост на всяка колянна става).

Всяко от колената има по два мениска – външен и вътрешен. Менисците поемат голяма част от натоварването върху долната част на крак и разпределят тежестта, осигуряват добрата дейност на ставата и същевременно подобряват нейната стабилност.

Връзките са еластични и здрави ивици тъкан, които свързват кост с кост и придават здравината на ставите. Връзките които свързват бедрената кост с големия пищял са 4 на брой.

Движението в колянната става пък се осъществява основно от две групи мускули – четириглав бедрен мускул, който разгъва подбедрицата в коляното. Мускулите по заднага част на бедрото пък се захващат между тазобедрената става и горната част на подбедрицата, осъществявайки сгъването в коляното.

Сухожилията свързват мускулите с костите, като двете основни групи сухожилия в колянната става са сухожилието на четириглавия бедрен мускул - обхваща капачето и свързва бедрената кост на големия пищял, като придава стабилност на ставата отпред.

Сухожилията на задните бедрени мускули пък свързват мускулите сгъвачи на бедрото с големия пищял, обхващайки коляното от външната и вътрешната страна. По този начин този вид сухожилия стабилизират ставата отзад и частично отстрани.

От написаното по-горе става ясно, че колената са много сложно устроени части от тялото и всеки човек трябва да се отнася внимателно към тях и към болките в тях. Може да се обобщи, че здравите колене осигуряват стабилността и гъвкавостта на краката.

Причини за болки в коленете

Редица са заболяванията и състоянията, които могат да предизвикат болки в коленете, но най-основните причини са свързани с прекомерна физическа активност, износване на ставните връзки, наранявания в областта, износване на хрущяли и сухожилия.

Болки в коленете

Болките в коленете могат да се дължат на различни тавми, инфекция на ранна в коляното, остеомиелит, остеоартрит, тендинит, бурсит, разкъсване на кръсни връзки, периферни невропатии, ишиас, фибромиалгия, диабетна невропатия и др. Болките в колената могат да бъдат причинени дори от процесите на нормален растеж или стареене.

Симптоми при болки в коленете

Болките в коленете могат да имат различен характер – да бъдат остри и силата им да варира в зависимост от причината.

Допълнителни симптоми, които могат да придружават болките в коленете могат да включват и други системи и области в тялото и да варират според основното заболяване – разкъсвания, кървене, синини, грипоподобни симптоми, чувство за парене или изтръпване, невъзможност за сгъване на коляното, мускулни спазми, намален обхват на движение или скованост, подуване.

Хроничните болки в колената могат да продължат седмици или дори месеци. Възможно е да възникне силно чувство на скованост и парестезии, които много често се описват като парене, изтръпван или бодеж от иглички.

В някои случаи болките в колената могат да насочват към по-сериозни здравословни проблеми като венозна тромбоза, припадъци, болки в гърдите.

Лечение на болки в коленете

Лечението при болки в коленете може да включва различни способи – почивка, прием на медикаменти, физиотерапия, а в най-тежките случаи – операция. Начинът на лечение зависи предимно от вида на заболяването и участъкът, който е увреден.

Други определящи фактори са възрастта на пациента и общото му здравословно състояние, както и нивото на активността му – хоби, спорт, работа и др. Всеки човек с проблеми в колената трябва да се консултира с лекар, който да определи състоянието и да предпише най-подходящо лечение за всеки конкретен случай.

Именно индивидуалният подход към всеки пациент е гаранция за успех. Пациентът трябва стриктно да спазва лекарските предписания, за да се избегнат ненужни усложнения.

Когато болките в колената са причинени от прекомерно натоварване и тренировки, то задължително трябва да се направи почивка, за да отмине болката.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати