Износване на ставите

Износване на ставите

Ставата е подвижната връзка между две кости, като всяка кост има два на брой различно оформени края. Ставната глава на всяка кост пасва в ставната ямка на съседната до нея кост. Ставната глава и ставната ямка са покрити с хрущял, а цялата става е обвита в т.нар. ставна капсула.

Синовиалната течност се образува в ставната капсула и служи като смазка между ставните повърхности. Като цяло ставата е съвършено конструиран елемент в човешкото тяло, а износването се получава след дълъг период от времето.

Износването на ставите започва след навършване на 30 годишна възраст, но е необходимо да се имат предвид и фактори, които могат да доведат до по-ранното им износване – генетична предразположеност, малформации, прекалено голямо физическо натоварване на ставите, тежки травми, наднормено тегло.

Основният рисков фактор за износване на ставите несъмнено е възрастта. Колкото по-възрастен е един човек, толкова по-голям е рискът ставите да са много износени. Натоварването в ставите и стреса, които се причиняват с времето или с прекалени силови натоварвания, водят до износване на тъканта на ставата.

Проблемът с износването на ставите засяга по-често жените, защото хормоналните фактори играят важна роля. Колебанията в килограмите при жените също са по-големи, което само по себе си е предпоставка за пренапрягане на ставите.

Износването на ставите с течение на времето започва да причиняват сериозни затруднения и дискомфорт, дори когато човекът е в покой. Задълбочаването на процеса е много опасно, защото може да се стигне до артрит, шипове и други хронични проблеми.

Симптоми при износване на ставите

Стави

Един от основните симптоми при износване на ставите е поява на болки. Болките са най-силни при движение. Важно е да се отбележи, че има хора, които изпитват болки в ставите, но изследванията показват, че износването на ставите е незначително, докато при други няма болка и в същото време износването е сериозно.

Лечение на износване на ставите

Лечението на износването на ставите включва редица похвати, които се определят от степента на самото износване. Възможно е да се назначат определени медикаменти, прилагане на физиотерапия, прием на хранителни добавки. Всичко това зависи от възрастта на пациента, наличието на усложнения, физическата активност и фазата на износване.

Важно е да се отбележи, че ограничаването на движенията на ставата не би могло да намали износването. Това се дължи на факта, че кръвният поток носи хранителни вещества до ставата и всяко ограничени в движението намалява кръвотока към ставата и тогава няма как да се отнесат отпадните продукти, получени по време на възпалителния процес. Ако ставните връзки се обездвижат, се получава втвърдяване и последващото развдижване е много трудно.

Профилактика на износване на ставите

Износването на ставите е необратим процес, поради което профилактиката е много важен момент. Комплексната профилактика се изразява в правилно хранене, умерен спорт, прием на хранителни добавки, които намаляват процеса на износване на ставите.

Въздействието на т.нар. хондопротектори е изключително полезно, защото те имат комплексно действие – върху ставния хрущял, костите, ставната капсула, ставните връзки, вътреставната течност. Те подпомагат храненето на ставата и забавят хрущялното разграждане, подобряват гъвкавостта и повишават синтеза на колаген.

Физическите упражнения спомагат за укрепване на мускулите около ставите, като по този начин спомагат за тяхната защита от увреждания. Упражненията подобряват кръвообращението и гъвкавостта, увеличават обема на движение. При проблеми със ставите много полезни са умереното ходене, плуването.

Много е важно да се отбележи, че грижата за опорно-двигателния тракт трябва да бъде по-скоро превантивна, а не когато вече е възникнал конкретен проблем, защото някои от процесите са необратими. Важна част в профилактичния процес са умерено натоварване и здравословно хранене, предпазване от тежки травми.

Витамини

Хранене срещу износване на ставите

Храненето е много важно, защото подобно на мускулите, ставите също имат определени хранителни нужди. Здравословното меню за ставния апарат трябва да съдържа всички основни хранителни вещества. На първо място, ставите има нужда от протеин, защото именно той е една от основните им градивни единици и придава еластичността и гъвкавостта.

Освен протеин за ставите са много полезни есенциалните мастни киселини, в частност омега-3. Те могат да се набавят най-вече от риба, орехи, яйца, соя, ленено масло. Редовният прием на омега-3 може да предпази човек от поява на артрит и други опасни дегенеративни заболявания.

Въглехидратите също са от голямо значение. Ролята им е да изграждат ставната течност, която е не просто смазка, но и играе ролята на важна храна за хрущялите. Хрущялите са едни от малкото тъкани, които нямат кръвоснабдяване, а се хранят с течност, произвеждаща се в ставата.

Основната съставка на тази течност е глюкозамин – съединение между протеин и глюкоза. Намаленият прием на въглехидрати в някои диети причинява изчерпването на захарите в тялото. Резултатът от това са поява на болки и затруднени ставни движения.

Освен глюкозаминът много полезни за ставите са минералите манган, цинк, магнезий, селен, калций, витамини Е и С, аминокиселината метионин.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати