Хипотермия

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
9455258652
Хипотермия
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Хипотермията представлява опасно за организма състояние, при което тялото губи топлината си много по-бързо, отколкото може да я възпроизведе. Нормалната температура на човешкото тяло е около 37 градуса, а при хипотермия тя спада под 35 градуса. Състоянието изисква спешна медицинска помощ, защото застрашава живота.

Основната причина за хипотермия е излагането на прекалено студена време. Когато човек е изложен на студ, нормалната реакция на тялото е да се опита да предотврати загубата на топлина чрез треперене, освобождаване на хормони, които трябва да генерират топлина или чрез ограничен приток на кръв към кожата.

Тези интензивни реакции на тялото използват твърде много енергия и не са достатъчни за поддържане на нормална температура за дълго време. Когато вече загубената енергия е твърде много, тялото постепенно спира да се опитва да се противопостави, вече не трепери, а сърдечният ритъм се забавя. Тогава настъпва хипотермията.

Тялото губи топлина основно по три механизма – чрез контакт, вятър и излъчена топлина. При контакт с твърде студено нещо за дълго време топлината постепенно се губи от тялото. Най-много топлина обаче се губи чрез излъчването ѝ от откритите части на тялото.

Вятърът, от своя страна, издухва тънкия слой топъл въздух, който се намира на повърхността на тялото и по този начин отнема от топлината.

Причини за хипотермия

Най-често срещаните причини за хипотермия са дълго излагане на студен въздух или вода, но всеки продължителен престой на място с ниска температура може да стане причина за хипотермия.

Условията, които могат да провокират хипотермия, са продължителен престой на студено; носене на дрехи, които не са подходящи за климатичните условия; стоене с мокри дрехи на твърде студено място; неправилна настройка на климатик, което е особено опасно за бебета и възрастни.

Рискови фактори за хипотермия

Много са опасните фактори, които улесняват по-бързото изпадане в хипотермия. Хората в напреднала възраст са много по-податливи на това състояние, защото способността на тялото да регулира температурата си намалява с годините. Малките деца също са сред рисковите групи, защото губят топлина много по-бързо от възрастните.

Някои здравословни проблеми намаляват способността на организма да регулира температурата си. Към тях спадат артрит, дехидратация, травми, болест на Паркинсон, инсулт, недохранване, хипотиреоидизъм, изгаряния и всички състояния, които ограничават кръвоотока.

Студ

Употребата на наркотици и алкохол също са опасен фактор. Известно е, че алкохолът увеличава чувството за топлина, но същевременно кръвоносните съдове се разширяват и предизвикват по-бързото отдаване на топлина.

Употребата на тези вещества намалява и правилната преценка за необходимост от обличане на по-топли дрехи, което в студените зимни дни може да доведе до хипотермия.

Симптоми при хипотермия

Симптомите при хипотермия са ясно изразени и включва бавно и повърхностно дишане; отслабване на пулса; замаяност и постепенна загуба на съзнание; изпадане в апатия; залитане и неясна реч; треперене и нарушения в координацията; обърканост и трудно мислене.

Човекът, който е изпаднал в хипотермия, не осъзнава положението си. Това се дължи на факта, че симптомите започват да се разгръщат постепенно, което допълнително затруднява оценката на ситуацията.

Диагностициране на хипотермия

Поставянето на диагнозата хипотермия трябва да се извърши много бързо, с оглед сериозността на ситуацията и необходимостта от предприемането на спешни мерки за лечението.

Лечение на хипотермия

Всеки човек, за който има подозрения, че е изпаднал в хипотермия, веднага трябва да бъде заведен на лекар. Когато хипотермията се е получила в планина и трябва да се чака медицински екип, околните трябва да окажат първа помощ.

Първото нещо, което трябва да се направи при оказване на спешна помощ, е преместване на пострадалия далеч от студа. Ако дрехите му са мокри, те трябва да се махнат и да се покрие с топли одеяла или дрехи.

За по-ефективно стопляне може да се наложи някой да легне до пострадалия, за да му предаде от своята топлина. Горещата вода и компреси не са препоръчителни, защото така кожата може да се увреди дори повече и да се предизвика опасна аритмия.

Професионалната медицинска помощ се изразява предимно в затопляне на дихателните пътища, затопляне на кръвта и директни вливания на топли разтвори.

Нелекуваната хипотермия може да причини дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност, което е основната причина за смърт при това състояние.

Предпазване от хипотермия

Най-добрият начин за предпазване от хипотермия е подходящото облекло по време на студените дни и навременно загряване при дълго стоене в студ.

Към болните хора, възрастните и децата трябва да се подхожда с особено внимание през зимните месеци, а при възникване на проблем веднага трябва да се търси медицинска помощ.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати