Съжителство със и без брак

Съжителство със и без брак
Здравейте драги читатели! Ако ви харесва да четете темите които засягам, сега ще ви занимая с още една доста популярна в настоящето ни общество. А именно - съжителството със или без брак.

Както повечето млади хора така и аз не се отличавам от тях. Мисля, че дори имам какво да кажа в полза и на двете страни. Ако имате желание да споделите своя опит, може да направите това в коментарите си по-долу.

И така:

Съжителство без брак или така нареченото фактическо съжителство е доста предпочитано у нас през последните 24 години. Въпреки, че напоследък бих признала, че българина все повече се обръща към „старомодния“ начин или бракосъчетанието.

Популярно обаче си остава образуването на семейства и създаването на деца, без да се сключва граждански брак. Дали защото сме загубили вяра в брачната институция или защото смятаме, че „и така ни е добре“, оставям на вас да коментирате.

До определена възраст на повечето хора не им се обвързва сериозно или поне не веднага. Навярно и вие сте чували някой да казва, че със и без брак няма да е по различно и да обича повече или по-малко половинката си. Че с единия му подпис или даже дори, че бракът би разрушил идилията във връзката им. . .

Но за какво всъщност се женим?!

Според християнството, бракът е съюзът мeжду свободни мъж и жена, като са налице два елемента: любовта помежду им и желанието да се посветят един на друг и да свържат живота си, като заявят това пред техните близки и роднини, а с църковния брак и пред Бог.

В известен смисъл и извънбрачното съжителство отговаря на тези две условия. Партньорите се обичат и живеят заедно, споделят си грижите и радостите, но в него липсва нещо много важно. В съжителството без брак фактически пречи да се осъществят целите на брака. В него липсва твърдата позиция на двамата партньори да се посветя изцяло един на друг.

По начало бракът предполага дълготрайни и стабилни отношение: -“в здраве и в болест”, “в богатство и в бедност”, “докато смъртта ни раздели”. Той се гради върху обета за пожизнена вярност. Това дава спокойствието на съпрузите да развиват отношенията си, да градят общи планове, да си помагат един на друг. За много да живеят заедно преди брака е един вид проверка, но за други то е алтернатива.

При едно такова съжителство малко или много тегне сянката на евентуалната раздяла, тъй като то има временен характер. Съзнателно или не това пречи и на двамата да повярват на 100% на партьори си и да му се посветят изцяло. Така те избягват това което ги обединява, тъй като при евентуална раздяла, би било още по-трудно.

Привържениците на съжителството без брак, не поемат твърдо отговорността, да се ангажират изцяло. Дали от минали разочарования или вътрешната им нерешителност, те си запазват моралното право да си тръгнат, когато факторът „ние“, загуби свързващата си сила. Много хора биха казали, че бракът не би спрял никого да си тръгне, да, но е значително по-трудно.

Хубавите моменти в една връзка са много. За съжаление обаче колкото и да се обичат двама души, рано или късно между тях възникват конфликти: - някой се чувства излъган, дискриминиран, онеправдан, не дай си боже разприте да преминат - за родителски права и или имущество. . .

Тогава ако не успеят да уредят спора помежду си, като цивилизовани хора, те се обръщат към държавните институции. Но държавата няма как да се намеси в отношенията им и да разреши проблема, тъй като те са останали извън рамките на закона.

Така оставеното положение крие много рискове, както за имуществото така и по отношение на децата в така нар. фактическо съжителство.

Според направена анкета, близо 66% от хората в България, предпочитат извънбрачното съжителство. Този факт води и до над 50 % от родените деца - да са извънбрачни. Още по-трагично става, като се сметне, че 80% от живеещите в съжителство, се разделят в рамките на 5 години. Няма да ви занимавам с процентите недоносени деца при неомъжените жени и проблемите с бременността им. Като при тях липсата на стабилност и сигурност по отношение на партньора им обяснява по-големия стрес.

При друго запитване, 75 % от мъжете, живеещи на съпружески начала се смятат за свободни, докато при жените е обратното, считат себе си за омъжени.

Споделете и своето мнение:

Има ли значение бракът за вас или съжителството без брак е за предпочитане?[Още подобни истории тук]

Рейтинг

3.9
Общо 7 гласували
5 2
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (17)

Тт
Тт
10.04.2015 14:06
Ние бббббб
0
0
Банго
Банго
03.04.2015 11:01
Ако жената до мен предпочете варианта за съжителство без брак, това на секундата ще означава - край. Все едно си осигурява спокойствието, че може доста по-лесно да приключи връзката. Никой не е застрахован, но щом във всеки момент тя ще живее с тази нагласа - значи не е за мен. Другия момент е смяната на фамилията на жената (съпругата). Някои искат да си запазват фамилията или да слагат тиренца. Ако не иска всичко мое, ще получи нищо мое. Странен случай......
13
3
дид
дид
15.05.2015 00:19
Не си прав според мен. Живея без брак вече 10 години. Имаме две прекрасни деца. Смея да твърдя, че щом съм родила две деца аз не си осигурявам спокойствието да си тръгна във всеки удобен момент. За мен детето е по-голяма отговорност от подписа. От друга страна с това, че не желая подпис давам да са наясно всички,че не претендирам за половината от имоти,бизнеси, коли....Сватбата е наистина прекрасен и трогателен момент за всички, но в днешно време си е направо лукс да се направи. Бих предпочела с парите, да направя нещо в къщи, вместо да се пръскат са всевъзможни джунджурии- панделки,чашки,светенца,диджеи, рокли, украси... Все излишни неща. Да не говорим, че всичко стана повече от комерсиално- 200 лв. да ме венчаят пред Господ.Кой измисля тези тарифи? И не на последно място съжителството без брак ни осигурява по-голяма свобода и независимост пред институциите, банки,данъчни,социални.....
8
4
руска
руска
02.04.2015 09:45
живеенето без брак е разврат и двойките си плащат за това Ако се случи бащата да почине при катастрофа жената не го наследява и може да я изгонят ,но това е най малката беда Брака е свещенно тайнство и не бива да се пренебрегва
3
2
дид
дид
15.05.2015 00:26
Жената не, но децата наследяват. А незнам тези свещенници не са ли развратни. Че при откриване на нова църква автопарка пред църквата е по-битер от на мутри. И тези същите тарифират това тайнство с определени суми.Самите те не са чисти пред Господ,че мен да венчават.
2
1
Ива
Ива
27.03.2015 16:56
живеят без брак за да се водят самотни майки и да взимат всички помощи от държавата.
4
8
13.05.2015 00:29
хахаха, това е твърдение на абсолютно болен мозък.....
1
2
Sedefka Stefanova Zaekova
Sedefka Stefanova Zaekova
24.03.2015 08:58
az sam za brakovete
2
0
Ирма Великова
Ирма Великова
15.03.2015 22:40
Бракът е институция, създадена от Бога-и съжителството без брак е гряхНяма Божията благословия..Като съквартиранти.Отворено е -няма отговорности-всеки един от двамата, всеки един момент,може да си тръгне.Без обяснения.Без затруднения.Вече му е скучно.Намерил е по-атрактивен партньор.Ами ако има деца?Жената е майка-тя не си оставя децата.Тя остава обвързана-с тях.А мъжът е гларус-той е свободен.Няма ангажименти.Флиртува ...смята се за необвързан..Всяка въртиопашка няма скруполи да го заиграва-,, Той живее гам с нак'ва, ама не е женен !"Жената е потърпевша.Така че, дами-бягайте от мъж, който иска са живеете заедно без брак-той иска само правата, но не и отговорностите на брака.Недозрял и безотговорен мухльо-за какво ви е ? Да отглеждате и него ?!БЯГАЙТЕ !!!
А като женени, ако се разведете, статутът ви е различен-и законът е зад вас !Но жененият мъж не бяга лесно от удобството на брака...
7
6
Радостина
Радостина
16.04.2015 14:34
Както казвате Бракът е институция ,създадена от Бог,но за съжаление тук в милото ни БГ нямаш право на избор дали да сключиш църковен или граждански брак
0
1
цветната
цветната
19.02.2015 22:47
Споменаването на Бог не прави човек сектант.
0
0