Диетолозите казват, че черният ориз е много по-здравословен от белия, затова той трябва да бъде включен в менюто на нискокалоричните диети.
Това е култивиран вид див ориз - едногодишно растение, чието отглеждане изисква значителен труд. Ето защо продуктът е с по-висока цена в сравнение с обикновения ориз.
Зърната са с продълговата и тънка форма, а цветът им варира от шоколадов до яркочерен.
Ползите от черния ориз се крият в неговия многокомпонентен състав. Той включва:
- микро и макро елементи (повече от 40 елемента);
- витамини (А, Е, РР, С, К и група В);
- фолиева киселина;
- аминокиселини (около 18);
- лецитин
- фибри;
- протеини и много други.
Друго предимство на черния ориз е в неговото ниското съдържание на калории, само 105 kcal на 100 г от продукта.
Диетата с черен ориз е изключително лесна и много ефективна в борбата с наднормено тегло. Каним ви да разберете как да коригирате фигурата си, като използвате тази зърнена култура.
Има много начини да използвате черен ориз за отслабване. Един от най-ефективните начини е да се яде отделни порции от сварен ориз през целия ден. Той разбира се, трябва да бъде приготвен, без да добавяте сол, подправки и мазнини. Не забравяйте, че черният ориз се нуждае от повече време за готвене.
Затова е добре да бъде накиснат за около 5-6 часа в студена вода, като това значително ще ускори процесът. Ако не сте свикнали с черния ориз, можете да сварите смес от бели и тъмни зърна (поради разликата във времето за готвене, гответе черен и бял ориз отделно и след това комбинирайте и смесете).
През деня яжте 4-5 порции, пийте 2 литра вода или неподсладени диетични чайове. Продължителността на такава диета с черен ориз е един до три дни.
Примерно меню за диета с черен ориз
Закуска: протеинов омлет, ръжен тост, салата от пресни зеленчуци, кафе
Втора закуска: плодов сок
Обяд: черен ориз с тофу и домати, чай
Следобедна закуска: зеленчуков сок
Вечеря: салата с маруля, черен ориз и авокадо
ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ: Диетата с черния ориз не трябва да се използва за отслабване, ако имате сериозни проблеми с храносмилателната система и бъбреците.