Връзката между БЦЖ ваксината и коронавируса

Връзката между БЦЖ ваксината и коронавируса

Коронавирусът продължава своя поход на планетата, а лекарите по света се опитват да насочат всяко оръжие срещу новия вирус.

Светът вече стартира надпревара за създаване на ваксина - десетки научни организации и фармацевтични компании работят върху това. Но, както знаете, разработването на всяка ваксина не е въпрос на един месец. Затова сега в борбата срещу COVID-19 лекарите използват всичко възможно.

Наскоро учените обявиха ново разкритие - БЦЖ ваксината срещу туберкулоза може да ни защити от коронавирус. Тази хипотеза се роди в Съединените щати, които днес водят по броя на потвърдените случаи на нова коронавирусна инфекция.

Според изследователите смъртността от COVID-19 е десет пъти по-висока в страни, където няма масова ваксинация срещу туберкулоза.

Може би това обяснява броя на заразените с коронавирусната инфекция у нас - малко над 600 пациенти месец след отриването на нулевия пациент. В България тази БЦЖ ваксина е включена в Националния ваксинационен календар.

БЦЖ ваксината и коронавируса

Ваксинирането срещу туберкулоза е задължително в повече от 60 страни по света, където рискът от заразяване с това заболяване се счита за висок, по-специално в България, Русия, Индия, Китай, Южна Африка.

В други страни тази ваксина е просто препоръчителна. Някъде БЦЖ ваксината се прилага отчасти например само за деца в риск, а някои държави напълно отказват ваксинация поради ниския процент на туберкулоза.

САЩ никога не са използвали масово ваксина срещу туберкулоза. Именно този факт стана основен в теорията за връзката между БЦЖ ваксинацията и коронавируса.

В някои европейски страни ваксината БЦЖ някога е била задължителна, но по-късно е била забравена. Такива са Испания, Германия, Франция, Великобритания.

Ситуацията в Германия е едно от ясните доказателства за тази хипотеза. Източната част на Германия практикува задължителна ваксинация с БЦЖ. Сега заболеваемостта и смъртността от COVID-19 в тази област е няколко пъти по-ниска, отколкото в Западна Германия.

Разбира се тази теорията също се поставя под въпрос. Според критиците хипотезата не обяснява големия брой заразени в Китай хора, въпреки задължителната ваксинация в страната.

Привържениците на теорията отбелязват, че по време на културната революция от 1966-1976 г. ваксинацията е прекратена, така че може да се появи уязвим слой от населението.

В момента най-ефективното нещо, което можем да направим за нашата безопасност, е спазването на карантината и всички хигиенни правила.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати