Холера

Бактерии на холера

Холерата представлява остро инфекциозно заболяване, предизвикано от бактерията Vibro cholera. Холера, заедно с чума, вариола и жълта [треска] влиза в групата на особено опасните инфекции или т.нар. конвенционални болести.

Холерата се характеризира с поражения на тънкото черво, интоксикация, гастроинтестинални прояви, дехидратация и висока смъртност. Предаването на холера става чрез водата, хранителни продукти, както и по фекално-орален път. В най-тежките си форми, тази болест е една от най-смъртоносните болести, познати на човечеството. Заразен човек може да умре в рамките на три часа, ако не бъде подложен на лечение. Холерата има епидемично и дори пандемично разпространение.

Заразяване с холера

Храната трябва да бъде почистена и сготвена, а течностите – третирани химически и преварени. В противен случай необработени храни и вода, особено в райони на света, където холерата е разпространена могат да заразят човек с болестта.

Смята се, че са нужни около 100 милиона бактерии, за да се зарази здрав възрастен човек с холера. Поради този особено висок брой бактерии, е необходимо голямо количество храна и вода, за да се получи разпространение на болестта.

Някои хора имат по-голяма податливост към холерата, отколкото други. Онези, които страдат от недохранване или слаба имунна система са по-застрашени от холера. Според изследвания, децата до 4 годишна възраст са по-податливи от по-големите деца. Хора с намалена киселинност на стомаха и онези, които вземат хапчета за стомашни киселини също са по-застрашени от холера, защото стомашните киселини унищожават много видове бактерии.

Повечето хора, болни от холера не разбират това в първите дни. Все пак те разпространяват бактерии чрез изпражненията си, могат да разболеят и други хора с прием на заразена вода. Само един от десет човека развиват типичните признаци и симптоми на холерата в първите дни след инфекцията.

Симптоми при холера

Гадене

Диария – тя започва бързо и може да доведе до опасна загуба на течности, около литър за час. Диария, причинена от холера има бледо-млечен външен вид.

Гадене и повръщане – среща се и в ранните, и в късните етапи на болестта. Повръщането може да продължи с часове.

Дехидратация – тя може да се получи в рамките на часове след появата на симптомите на холера. В зависимост от това колко телесни течности са загубени, дехидратацията може да бъде лека или тежка. Загуба от 10 или повече проценти от общото телесно тегло свидетелства за тежка дехидратация.

Дехидратацията може да доведе до бърза загуба на минерали в кръвта, които поддържат баланса на течности в тялото. Това се нарича електролитен дисбаланс. Той от своя страна причинява други сериозни признаци и симптоми като:

Шок – това е едно от най-сериозните усложнения на дехидратацията. Шокът се получава, когато намаленият обем на кръвта води до спад в кръвното налягане и кислорода в тялото. Ако не се лекува, тежкият шок може да причини смърт в рамките на няколко минути.

Мускулни спазми – те са резултат от бързата загуба на вещества, като натрий, калий и хлор.

Други симптоми на холерата са раздразнителност, летаргия, хлътнали очи, сухота в устата и изключителна жажда, суха кожа, аритмия, ниско кръвно налягане.

Съществуват и някои форми на болестта, при които симптомите протичат по различен начин. Изключително тежка е свръхтоксичната форма, при която диарията и повръщането отшумяват, но са засегнати други органи. Пулсът отслабва и едва се напипва, развива се остра бъбречна недостатъчност. При липса на лечение, болните умират.

Абортивната или изтритата форма на болестта протича леко. Тук липсва диария, а повръщанията са няколко на брой. Тази форма на холерата се открива по-трудно, болните не се изолират и затова болестта се разпространява още повече.

Мълниеносната форма на болестта протича тежко. Загубата на течности е голяма, а интоксикацията на организма е много силно изразена, чрез гърчове, сърдечна и дихателна недостатъчност. Изходът е смъртен.

Диагностициране на холера

Дехидратация и главоболие

Поставянето на диагноза става въз основа на епидемиологичните данни, параклинични изследвания и клиничната картина. Степента на хемостазни нарушения се определя чрез изследването на кръвните показатели. В началото на епидемията от холера, поради липса на клинично доказани случаи на болестта, поставянето на точна диагноза е трудно. От най-важно значение за диагнозата са микробиологичните изследвания, при които се вземат проби от фекалии и повърнати материали. От външната среда се вземат вода, хранителни продукти, бельо и други продукти, които след това се изследват. Прави се лабораторно изследване, което включва микроскопско изследване, серологична диагностика, фагодиагностика и други специализирани методи.

Лечение на холера

Болните от холера трябва да бъдат строго изолирани в специални инфекциозни отделения. Прилагат се коктейли със специални разтвори, широкоспектърни антибиотици и други. При леките случаи на болестта, прогнозата е благоприятна, особено ако е открита рано и има ефективно лечение. В наши дни ранното откриване и на по-тежките форми на болестта също води до оздравяване. За съжаление, най-тежките проявления на холерата са фатални, особено за бременни жени, малките деца и по-възрастните хора.

Когато решите да пътувате в страни, в които има огнища на холера, най-добре се ваксинирайте.

Хранене при холера

След спиране на повръщането се прилага диета, която включва много плодови сокове, пюрета и мляко, а по-късно могат да се добавят зеленчукови супи и бульони. Постепенно менюто се разнообразява и се преминава към обикновеното хранене. Изключително важно е възстановяването на нарушения водно-електролитен баланс. Пийте много течности, за да укрепите организма си.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

5 0
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати