Болест на Бехчет

Болест на Бехчет

Какво представлява болестта на Бехчет

Болестта на Бехчет е рядко срещано хронично заболяване, което се среща предимно при младежи. Болестта представлява възпаление на много части и органи в човешкото тяло. Това могат да бъдат кожата около гениталиите, тъканите на окото, нервната система, ставите, лигавицата на устната кухина, стави, кръвоносни съдове и храносмилателният тракт.

Наблюдава се периодично повтаряща се афтозна язва по вътрешността на устата, разязвявания по полови органи и около тях, възпаление на тъканите на окото. Язвите по устната лигавица могат да достигнат големина 10 мм, като са групирани по венците и устните. Развитието им трае до 4 седмици и най-често оздравяват сами. Болестта е открита от турски специалист по дерматология и носи неговото име. Доказано е, че болестта на Бехчет се дължи на възпаление на кръвоносните съдове.

Не е уточнена точната причина за появата на болестта. Смята се, че в нейната основа стои автоимунна реакция, която предизвиква възпаление в органите и тъканите. Някои хора имат генетично предразположение към такъв тип реакции, което означава че имат гени, които определят неправилната функция на защитните сили на организма при определена външна стимулация.

Фактори, които могат да предизвикат такава стимулация и да станат повод за автоимунна атака са някои вируси и бактерии, намиращи се в околната среда. Хора, които често страдат от стрептококови инфекции, са предразположение към развитие на болестта на Бехчет. Тя не е заразна и не може да се предава между хората.

Симптоми при болестта на Бехчет

Всеки болен човек проявява различни симптоми на болестта. В някои случаи симптомите са леко изразени, но са възможни и много тежки прояви. Тежките симптоми се появяват месеци или години, след като болестта се е изразила за пръв път. Оплакванията се появяват и изчезват, като между пристъпите има периоди, които се наричат светли, защото имат малки или почти никакви прояви. Симптомите на болестта на Бехчет са много и разнообразни, защото зависят от органите, които са засегнати. Четири са най-често срещаните прояви на болестта – разязвявания в устната кухина и гениталиите, артритни болки и възпаление на окото.

Болки в ставите

Язви в устата – това е първият симптом на болестта. Всички болни имат язвени образувания в устната кухина, които предхождат появата на следващите оплаквания. Язвите са с червен ръб и се показват по няколко наведнъж. Те са болезнени и значително затрудняват храненето. Размерите им са различни. Разполагат се по езика, венците и лигавицата на устата.

Генитални язви – проявяват се язви в областта на скротума при мъжете и вулвата при жените. Гениталните язви са подобни на онези в устата и могат да бъдат силно болезнени. След няколко проявявания оставят белези.

Възпаление на очните тъкани – възпалява се средния тъканен слой на окото и цветния диск около зеницата. Това се нарича увеит и се проявява при повече от половината болни от болестта на Бехчет. Възпалението може да причини замъгляване на зрение, болка и зачервяване. Тази проява на болестта е опасна, защото може да причини частична или пълна загуба на зрение.

Артритни прояви – повече от половината болни имат възпаление на ставите. Артрит става причина за болка, подуване и скованост на ставите. Най-често засегнати стави са тези на колената, китката, глезените и лактите. Артритът се проявява за няколко седмици и не предизвиква трайни увреждания.

Диагностициране на болестта на Бехчет

Болестта на Бехчет е рядко срещана и затова нейното диагностициране е трудно. В много случаи поставянето на правилна диагноза изисква редица посещения при различни специалисти. Важна роля има клиничният преглед, по време на който лекарят разпитва подробно пациента за оплакванията и тяхната поява, както и факторите, които ги облекчават.

Следва внимателен и обстоен преглед, който навежда специалистът към болестта на Бехчет, ако се открият разязвявания около устата в три последователни прегледа в рамките на година. Диагнозата се потвърждава, ако са налице и други признаци, като разязвявания по половите органи, възпаление на очите и кожни увреждания. Има някои допълнителни изследвания, които могат да подпомогнат диагнозата. Това са пълни кръвни изследвания, кожна биопсия и лумбална пункция.

Лечение на болестта на Бехчет

Тежестта на болестта на Бехчет най-често отслабва с течение на времето. Продължителността на живот е нормална, а най-сериозното увреждане, което може да се случи е слепота. Прилаганото лечение има за цел да облекчи симптомите и дискомфорта, които болестта причинява. При всеки болен се назначава различно лечение, което зависи от тежестта на симптомите и уврежданията на органите. Прилаганите лекарствени методи са:

Язви в устата

Местни медикаменти – те се прилагат за язвите в устата и по половите органи. Използват се кремове и пасти, които съдържат кортикостероиден препарат.

Нестероидни противовъзпалителни медикаменти – намаляват проявите на възпалението, но не влияят върху механизмите на автоимунните процеси. Прилагат се при артритните изяви на болестта.

Кортикостероиди – представляват мощни противовъзпалителни лекарства, които се борят с подуването, възпалението и болките в тялото. Кортикостероидите се прилагат за много малко време и в малки количества, защото притежават редица нежелани ефекти върху организма.

Препоръчва се покой и умерено физическо натоварване. По време на пристъпите на болестта покоят е изключително важен фактор. Умерените физически упражнения също са много важни, защото помагат за запазването на добро функционално състояние и запазват способността на опорно-двигателния апарат.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
миро
миро
15.03.2017 22:24
эдравейте имали някой със болеста на бехчет.
0
0
Анонимен
Анонимен
31.12.2018 15:56
Здравей, казвам се Димитър и аз също имам Бехчет от около 2 години вече
0
0