ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Синдром на неспокойните крака

Синдром на неспокойните крака

Синдром на неспокойните крака

Синдромът на неспокойните крака представлява състояние на нервната система, при което мозъкът подава импулси към крайниците, че им липсва достатъчно движение. Това е неврологично разстройство, което се характеризира със силно желание за движение, по време на което оплакванията на болния намаляват.

Синдромът на неспокойните крака засяга и двата пола, но се твърди, че жените страдат по-често от него. Може да се появи във всяка една възраст за първи път. Засяга 5% от хората в средна възраст и може да се увеличи с 10 или 20% след навършването на 60 години.

Причината за появата на това нервно разстройство не е напълно уточнена. Специалистите споменават за възможността генетични фактори, фамилна обремененост, дисбаланс в невромедиаторите да провокират синдрома на неспокойните крака.

Редица медикаменти биха могли да отключат състоянието – антиеметици, антипсихотици, антиепилептични лекарства, нестероидни противовъзпалителни препарати, антиалергични средства. Синдромът на неспокойните крака се наблюдава и при усложнения на хронични заболявания, каквото е диабет.

Липсата на желязо, магнезий и фолиева киселина са едни от главните причина за този неврологичен проблем. Възможно е причината да се крие в твърде ниски нива на допамин, който е отговорен за контролирането на мускулните движения. Жени в третия месец от бременността също за засегнати от състоянието.

Стресови състояния

Синдромът на неспокойните крака може да бъде свързан и със състояние, познато като периодично движение на крайниците. То се проявява със схващания или неосъзнати потрепвания на краката по време на сън, които възникват в интервал от 10 секунди до 1 минута. Това периодично движение води до нарушаване на качеството на сън.

Рискови фактори за синдром на неспокойните крака

Въпреки че механизмът, по който се появява синдром на неспокойните крака не е уточнен, освен наследствеността се спряга редица рискови фактори, които биха могли да го провокират. Това са бременност и наднормено тегло, тютюнопушене и недостиг на желязо, диабет и бъбречна недостатъчност, периферна полиневропатия.

Симптоми на синдром на неспокойните крака

Засегнатите хора описват проявите на състоянието като усещане за неприятно чувство в бедрата, прасците и ходилата, а в някои случаи са засегнати дори ръцете. Неприятното чувство се изразява в напрегнатост и дискомфорт, болка и сърбежи, непреодолимо желание за движение на краката, невъзможност за тяхното пълно отпускане, тръпки и дърпане.

Проявите на синдрома на неспокойните крака се наблюдават в периоди, когато има липса на движение на тялото /легнало положение, седене/; облекчават се след движение, но само временно; симптомите се влошават многократно вечерно време.

Диагностициране на синдрома на неспокойните крака

Поставянето на диагнозата синдром на неспокойните крака се извършва на база наличието на няколко критерия: Силно и нестихващо желание за движение на краката; влошаване на симптомите по време на почивка на тялото; временно облекчение след период на ходене; влошаване вечер.

В повечето случаи лекарят открива състоянието, след като болният опише своите оплаквания и усещания. За да се изключи наличието на по-сериозни заболявания се назначават кръвни тестове и изследвания на мускулите и нервите. Заболяванията, които лекарят трябва да отхвърли са болест на Паркинсон, странични ефекти на диабет, фибромиалгия и различни заболявания на ставите или мускулите.

Лечение на синдрома на неспокойните крака

Лечението е много трудно и обикновено не дава дълготрайни резултати. Първоначално се препоръчва на пациента да предприеме някои мерки – избягване на тютюнопушене, алкохолни и кофеинови напитки, защото според много специалисти именно те влошават допълнително проявите на синдрома.

Стрес

Редовната физическа активност, прилагането на топли и студени компреси върху краката дават временно облекчение. Спазването на режим за лягане, използване на леглото само за сън и прилагането на релаксиращи техники /медитация, йога/ са методи, чрез които всеки един болен може да си помогне сам.

Поддържането на вниманието точно преди лягане също е много важно, защото скуката и сънливостта могат да обострят симптомите. Това може да стане чрез четена на книга, гледане на филм, играене на игри, решаване на кръстословици. Изпиването на топъл чай или друга топла напитка е полезно.

При наличие на други придружаващи заболявания, които утежняват клиничните прояви на синдрома на неспокойните крака, вниманието трябва да бъде насочено и към тях. Възможните медикаментозни средства, които се прилагат са антипаркинсонови лекарства, опиоди, антиепилептични медикаменти и други.

За по-лесно заспиване вечерно време се назначават приспивателни и мускулни релаксанти, но те не могат да премахнат неприятните усещания, а понякога причиняват и сънливост през деня. За съжаление тези медикаменти имат редица странични ефекти и не осигуряват дълготрайно облекчаване на симптомите на синдром на неспокойните крака.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Вивиан
Вивиан
09.11.2015 20:38
Забелязала сьм,че имам неспокойни крака ,когато нещо ме сьбуди много скоро след,като сьм заспалаКато се сьбудя усещам м'рдане на краката.Наистина е много неприятно сьстояние,не знаеш кьде да се денеш,в такива случаи ставам отивам при хладилника пия нещо и се врьщам в леглото ,после вече не чувствам подобно неспокойство.
3
1