Болест на Кавазаки

Болест на Кавазаки

Какво е болест на Кавазаки

Болестта на Кавазаки е рядко заболяване, което протича с възпаление на кръвоносните съдове в човешкото тяло, известно още като васкулит. Въпреки че е рядко заболяване, болестта на Кавазаки е сред най-често срещаните васкулити в детските години.

В около 80% от случаите болните от заболяването са деца под 5-годишна възраст, като момчетата са засегнати по-често, отколкото момичетата. Все още не е уточнена точната причина за възникването на заболяването, но се твърди, че има автоимунен характер.

Специалистите смятат, че причините за появата му имат инфекциозен характер – вируси и различни бактерии, които могат да предизвикат свръхчувствителност или грешка в отговора на имунната система. Обяснението се крие в способността на микроорганизмите да причинят възпалителен процес и увреждане на стените на кръвоносните съдове при индивиди, които имат генетична предразположеност.

Болестта на Кавазаки не е наследствена, но не се изключва вариантът за съществуване на определена генетична обусловеност. Специфичен момент при болестта на Кавазаки е нейният сезонен характер. Броят на болните се увеличава в края на зимата и самото начало на лятото.

Симптоми при болестта на Кавазаки

Първата проява на заболяването е повишението на телесната температура, която може да се задържи повече от пет дни, но не се повлиява от никакви методи за сваляне.

Лигавицата на устната кухина е силно зачервена и покрита със слуз. Устните са много сухи и напукани, очите са зачервени, езикът е обложен с бял пласт, а в задната му част се забелязва наличието на червени подутини. Лимфните възли в областта на шията са силно подути и болезнени.

Кожата също може да бъде засегната. Проявите от нейна страна включват поява на обриви, излющване на кожата на ръцете, зачервяване на стъпалата и дланите. Общите прояви на заболяването включват болки в стомаха и диария, гадене и повръщане, кашлица и раздразнителност.

Заболяването протича в три основни етапа. Първият е остър и протича около две седмици, като се наблюдават характерните симптоми; вторият етап е подостър – в третата и четвъртата седмица количеството на тромбоцитите нараства рязко и рискът от аневризми силно се увеличава; третият етап е т.нар. възстановителна фаза – протича от първия до третия месец след първите прояви на заболяването; уврежданията започват да търпят обратно развитие.

Гадене и повръщане

Болестта на Кавазаки може да причини сериозни усложнения, които в някои случаи са животозастрашаващи. Засягането на кръвоносните съдове е рисков фактор, който понякога отключва разширение на кръвоносните съдове в областта на сърцето и дори инфаркт.

Диагностика на болестта на Кавазаки

Ранното откриване на заболяването е от решаващо значение за свеждането до минимум на неговите прояви. Трябва да се отбележи, че дори и при навременното диагностициране голяма част от децата получават усложнения като инфаркт и тежки аневризми.

Детската смъртност при болестта на Кавазаки е приблизително 1%. Тъй като причините за възникването на заболяването не са уточнени, точното диагностициране е трудно, защото няма специфичен тест.

Ангиографията е изследване, което може да отхвърли наличието на атеросклероза; магният резонанс може да визуализира вече настъпилите изменения вследствие болестта на Кавазаки. Показатели на възпаление са увеличен брой на белите кръвни клетки, анемия, висок брой тромбоцити, висока скорост на утаяване на еритроцитите.

Лечение на болестта на Кавазаки

За да се намали рискът от поява на сърдечни усложнения, болестта на Кавазаки трябва да започне да се лекува непосредствено след поставяне на диагнозата. Назначава се медикаментозно лечение, което се състои в прием на високи дози аспирин и венозен гамаглобулин. Те намаляват тежестта на симптомите и системното възпаление. В редки случаи се прилагат кортикостероиди.

Важно е да се знае, че липсата на лечение в специализирано медицинско заведение и късното започване на терапията крият сериозен риск от сърдечни проблеми. Все пак такъв риск има дори и при лечение в болницата, защото на този етап медицината все още търси подходящо и адекватно лечение срещу болестта на Кавазаки.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати