Студени крайници

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
9455258606
Студени крайници
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма-20%
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
27.20 лв.
Виж ››

Студените крайници са неприятен проблем, който засяга редица хора. Ледени пръсти, груба кожа, вечно студени крака и ръце – неприятни усещания, от които се оплакват предимно жените, но все повече мъже страдат от този проблем. През зимата това състояние се обостря и става още по-нетърпимо.

В сравнение с другите части на тялото краката, ръцете, носът и ушите имат сравнително по-големи изисквания към кръвоснабдяване. Именно поради тази причина това са части, които най-рязко се увреждат от при рязка смяна на температурата, както и при други неблагоприятни въздействия.

Причини за студени крайници

Липсата на някои минерални вещества в организма може да причини усещането за студени крайници. Причините са различни в отделните случаи. Така например, ако състоянието е на пристъпи, може да се дължи на спазми в кръвоносните съдове.

Това е по-често срещано при младите хора. При някои млади момичета ръцете внезапно побеляват и след това посиняват заради спазъм на кръвоснабдяващите ги съдове. Това може да е симптом за синдром на Рейно.

Ако студените крайници са почти постоянно явление и се наблюдават при по-възрастни хора може да става въпрос за артеросклероза на съдовете на крайниците. Много възрастни хора усещат крайниците си студени заради влошено кръвоснабдяване.

Студени ръце

При хроничните пушачи се среща болест на Бюргер – тежко нарушено кръвоснабдяване на краката поради засягане на кръвоносните съдове. Тези хора задължително трябва да спрат да пушат, защото има реална опасност от ампутация на краката. Ако на човек винаги му е студено не само на крайниците, но и на цялото тяло може да става въпрос за понижена функция на щитовидната жлеза.

От постоянно студени крайници се оплакват най-вече хора с проблеми във вегетативната нервна система. Въпреки студенината на крайниците се наблюдава и по-силно изпотяване.

Недостатъчното желязо в организма също може да предизвика студени крайници. Причина за подобен дефицит могат да бъдат недостиг на желязо в храната, загуба на кръв, редовна употреба на болкоуспокояващи.

Недостигът на магнезий е друга причина за студени ръце и крака. Той е четвъртия най-разпространен минерал в организма и е от съществено значение за доброто здраве.

Студени крака

Не е изключено ръцете и краката да са студени поради лошо оросяване на крайниците, което води до недостиг на кислород и хранителни вещества. Студените крайници може да са признак и на заболяване на някой вътрешен орган, заболявания на сърцето и стомашно-чревния тракт, прием на някои медикаменти.

Симптоми при студени крайници

Нормално е в зимните месеци крайниците да са по-студени, защото организмът не успява да регулира еднакво телесната температура с различните части на тялото. Все пак перманентно студените крайници /лято и зима/ е показател за нередност. Проблеми с кръвообращението или нервната система подсказват перманентно студените крайници, които много трудно се стоплят; поява на петна и промяна в цвета на кожата; изтръпване и иглички.

Диагностициране на студени крайници

Студените крайници безспорно са неприятно състояние, което влошава качеството на живот. Сами по себе си те не са заболяване, а симптом за нередност в организма. Затова е необходимо да се потърси медицинска помощ за изясняване на заболяването или състоянието и назначаването на подходящо лечение.

Полезни храни

Лечение на студени крайници

Лечението на студени крайници зависи от заболяването, което ги причинява. След диагностицирането на проблема се прилага терапия, която да отстрани проблема. Всеки човек може и сам да си помогне. На първо място в студените дни трябва да се носят топли обувки и ръкавици, за да не се получи измръзване на пръстите.

Ако причината за студени крайници се крие в липсата на витамини трябва да се направи промяна в режима на хранене. В менюто трябва да присъстват плодове и зеленчуци, храни богати на минерали. Желязото е важен елемент, който може да се набави с месо, зърнени храни, бобови растения.

Калций може да се набави чрез мляко и млечни продукти, някои зеленолистни зеленчуци. Магнезий се съдържа в най-големи количества в банани, спанак, зърнените храни, орехите и тиквени семки.

Топлината и топлите бани са много полезни в някои случаи на студени крайници. Топлите бани не винаги са препоръчителни. Така например диабетиците имат понижена чувствителност и не могат да преценят добре колко топла трябва да е водата, което крие значителен риск от изгаряне.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати