Отоци

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Отоци
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Отоците или задръжката на течности е състояние, което предизвиква сериозен дискомфорт в човешкото тяло. Различни са причините, които причиняват отоци. Най-често отоците са причинени от безопасни състояния, като продължителен престой в седнало или изправено положение, но е възможно да са симптом на сериозни здравословни проблеми. Сред най-честите причини за отоци са сърдечни, бъбречни или чернодробни заболявания.

Причини за отоци

1. Подутите и тъмносини кръвоносни съдове на краката, най-вероятно са симптом за наличие на разширени вени. Друг съпътстващ симптом са болезнените и чувствителни крака, които се подуват често, особено при продължителен престой в изправено положение;

2. Друга сериозна причина за отоци са чернодробните заболявания. Цирозата на черния дроб, придружена със синдром на порталната вена, много често протича с гадаене и умора, както и с изразени отоци в краката и стомаха. Други симптоми на заболяването са болки в корема, промяна в цвета на изпражненията;

3. Предменструален синдром – много често това състояние при жените протича с оплаквания като гадене, болезнено в гърдите и корема, отоци, обща раздразнителност;

4. Бъбречните болести също се характеризират с много изразена задръжка на течности в тялото и отоци. Това се дължи на нарушената функция на бъбречните нефрони. Други съпътстващи симптоми са нарушения в съня, тежка умора, високо кръвно, постоянни позиви за уриниране;

5. Застойна сърдечна недостатъчност – заболяването е сериозно и се характеризира с невъзможност за изпомпване на сърцето с пълен капацитет, поради което се получават отоци в различни части на тялото;

6. Бременност – по време на бременността и особено в края ѝ бъбреците на жената започват да функционират като за двамата и така са най-натовареният орган в тялото. Това е така, защото отделят не само отпадъците от организма на бъдещата на майка, но и работят и за бебето;

7. Други често срещани причини за отоци по тялото са ендокринни заболявания, травми и възпалителни болести, заболявания на лимфните съдове (туморни или паразитни болести). Възможно е отоците да са със смесен произход – продължителна сърдечна недостатъчно може да причини вторично засягане на чернодробната и бъбречната функция. Отоците може да са причинени от много тежко недохранване или прием на някои видове медикаменти.

Симптоми при отоци

Тъй като отоците са причинени от различни заболявания и състояния, то и симптомите и начинът, който се проявяват са различни. Бъбречните отоци например започват от клепачите, но след това могат да се разпространят и в други части на тялто. Те са безболезнени и симетрични.

Отоците, причинени от алергични състояния са несиметрични и безболезнени, развиват се много бързо. Отокът на Квинке се развива особено бързо, той е голям и разположение в лицето или шията. Този вид оток е изключително опасен, защото може много бързо да свие пространството на гръкляна и по този начин да прекрати достъпа на кислород.

Сърдечните отоци се развиват бавно и започват най-често от глезените и прасците. Те се засилват надвечер и след физически натоварвания. При хората, които са приковани на легло, отоците възникват там където болният лежи.

Лечение на отоци

За да се изведе излишната вода от тялото, първо трябва да се установи каква е причината за отоците и след това да се назначи адекватно медикаментозно лечение. Въпреки това, самите ние можем да направим някои мигновени промени в режима на хранене, които ще спомогнат процеса на лечение.

Много от нас пият кафе, чай и безалкохолни напитки, смятайки, че с тях си набавяме ежедневната потребност на тялото вода. Това обаче съвсем не е така. Водата се нуждае от вода в най-чистата ѝ форма, а не от различни заместители.

Друг проблем е, че кафето, алкохолът и дори чаят извеждат от организма полезната вода и това, което все пак е останало, тялото съхранява, но под формата на оток. Ако сме яли много солена храна, ние изпитваме постоянна жажда – това е, защото тялото иска да изведе ненужната сол. Но ако постоянно консумираме солени храни, организмът неминуемо започва постоянно да задържа вода.

Така, ако сме установили, че отоците са причинени от консумация на твърде много сол, решението е много лесно – ограничаването ѝ. Преминавайки към по-безсолна диета, отоците изчезват, а кожата става гладка и красива.

Водната диета също може да е много полезна за извеждането на излишната вода от организма и намаляването на отоците. Всеки ден трябва да се изпиват поне 2 литра чиста вода и така постепенно тялото ще спре да складира вода.

Разбира се, горните методи трябва да бъдат консултирани с лекар, който да назначи и адекватно лечение на проблема. Ако отоците на краката са причинени от разширени вени, много често се използват еластични чорапи, които поддържат активната циркулация на кръвта и намаляват риска от тромбоза.

Когато отоците са причинени от предменструален синдром, жената трябва да избягва прием на сол, а лекарят може да назначи аналгетици.

Отоците, причинени от бъбречни заболявания, се лекуват със специализирани медикаменти, диуретици и много често се назначава спиронолактон. Той е класически диуретик, съхраняващ калий, като функцията му е да позволи обратната филтрация на калиеви йони в кръвта и същевременно да наруши обратната резорбция на хлори и натрий.

Народна медицина при отоци

За да се намалят отоците в тялото, на помощ идват някои растения, които се приемат под формата на лековит чай. Много подходящи за целта са ментата, сушени ябълкови кора, маточина, боровинки, шипки, кимион, мечо грозде, арника.

Киселец

Сред зелените растения, които помагат срещу отоци и могат да се консумират директно са магданоз, целина, коприва и киселец. Полезните зеленчуци при отоци са краставици, патладжани, тиквички, зеле, цвекло. Плодовете са ябълки, кайсии и ягоди.

Както има храни и напитки, които помагат за премахването на отоците, така има и забранени такива. Това са диуретичните чайове за отслабване, защото са твърде агресивни и твърде бързо извеждат излишната вода. Ефектът от тях е реален, но след като премине действието им, водата се връща, защото всъщност няма никаква промяна в начина на живот и хранене.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Виж повече
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest