Когато говорим за витамини, обикновено в съзнанието ни се появяват витамин С, В, А, Е и други, и много по-рядко някой ще се сети за витамин Р. Причината най-често се дължи на това, че той е открит сравнително късно, чак през 1936 година, и все още не е заел своето място в умовете на хората.
Всъщност този витамин е изключително силно вещество и има благотворно въздействие върху тялото, заради което заслужава специално внимание.
Какво е витамин Р
Терминът, обозначаващ това вещество, се появява за първи път преди по-малко от 100 години, когато е изолиран от кората на лимона. Витамин Р на практика е събирателно име за повече от 150 познати съединения с приблизително еднакви свойства.
Наричат се още флавоноиди или биофлавоноиди, защото всички имат биологичен произход. Най-характерната им черта е мощното им антиоксидантно действие. Те са водноразтворими.
Човешкото тяло не може да синтезира биофлавоноиди, а техен източник да растенията. Затова си ги набавяме основно чрез храната от растителен произход.
Храни, източници на витамин Р
Хранителните източници на витамин P са най-често консумираните храни. Която и да е пълноценна храна е възможност за набавяне на биофлавоноиди. Витамин Р е особено важен за усвояването на витамин С от тялото и тези витамини най-често вървят заедно.
Лесно е да бъдат разпознати. Те са обагрени в жълто, червено, оранжево, синьо-лилаво. Ако ги разделим на групи храни, може лесно да ги изброим.
- цитрусови плодове - портокали, грейпфрут, лимони, мандарини. Витамин Р се съдържа в бялата част на кората им;
- други плодове - ябълки, кайсии, касис, череши, грозде, манго, сини сливи;
- Зеленчуци - зелени чушки, броколи, лук, домати, зелена салата, чесън, зеле;
- Други продукти - зелен чай, елда, бял трън, ядки, семена, бобови храни, вино, какао;
Субстанциите, които изчерпват витамин Р, са алкохолът, аспиринът, антибиотиците, обезболяващите средства, кортизонът и храните с високо съдържание на захар.
Друга важна подробност е, че при топлинна обработка голяма част от съдържанието на витамин Р в храната се губи.
Ползи от витамин Р
Витамин Р като флавоноид предпазва тялото от вредното действие на свободните радикали заради антиоксидантните си възможности. Не позволява на клетъчните мембрани да пропускат токсини. Има антиканцерогенен ефект и пази от ракови заболявания. Има противовъзпалително действие и ограничава стреса върху нервните клетки. Така пази организма от множество заболявания.