Болки в мускулите

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
944522k
Мускулни болки

Болките в мускулите са чувство за дискомфорт, породен от болки в областта на един или друг мускул. Мускулните болки и усещането за скованост най-често са резултат от схващане, нараняване или разтягане. В засегнатите мускулни групи е възможна появата на спазъм.

Болките в мускулите могат да се дължат на редица причини и заболявания. Най-често това са травми, преразтягания, бактериални или вирусни инфекции, фибромиалгия, артрит и ревматоиден артрит, стрес, напрежение, склеродермия, алкохолизъм, менопауза, синдром на хроничната умора, енцефалит, морбили, енцефалит, синдром на Сьогрен, депресия, напрежение, умора, недостиг на витамин В, порфирия, грип, хепатит и др.

Симптоми при болки в мускулите

Физиотерапия

Мускулните болки могат да възникнат в различни мускулни групи. Те могат да бъдат по-силни или слаби, да ограничават движенията на човек. В някои случаи са нетърпими. Усещането за слабост, което лицето изпитва, пречи за движение на заболелите части. Понякога болките са изключително силни и придружени с вцепеняване и пълно схващане на поразения мускул.

Ако симптомите продължават повече от една седмица и състоянието се влошава; болките в мускулите са придружени от главоболие, диария, температура и изтръпване, задължително трябва да се потърси медицинска помощ.

Диагностициране на болки в мускулите

В голяма част от случаите болки в мускулите са причинени от грип, умора, физическо натоварване и други подобни състояния, поради което не са така опасни. Има обаче мускулни болки, които са симптом на заболяване и лекарският преглед е задължителен. За да се открие причината, лекарят снема подробна анамнеза, възможно е да назначи някои изследвания.

Лечение на мускулни болки

Болки в мускулите

Най-важният аспект в лечението на мускулни болки е опазването на мускулите от по-нататъшно увреждане, докато трае оздравителният процес в засегнатата тъкан. Отпускането облекчава симптомите и ускорява заздравяването.

След няколкодневна почивка постепенно трябва да започнат да се разтягат скованите мускули. Първоначално може да се тренира по около 5 минути, но не еднократно. Постепенно натоварването може да започне да се увеличава, а при усещане за болка упражнението веднага трябва да се преустанови.

Болезнените мускули реагират много добре на топлина. Масажът от друга страна е сред едно от най-ефективните средства срещу болки в мускулите. Препоръчва се първо да се вземе гореща вана, а масажът да се извърши в затоплена стая, за да се стимулира отпускането на мускулите. Болезнените мускули се масажират чрез поглаждане и размачкване.

Ако продължителните мускулни болки и скованост са резултат от неправилна стойка, най-добре е да се започне физиотерапия или йога. Акупресурата при мускулна скованост също е подходящ метод. Ваната или масажът с етерични масла действат много добре. Кремът от арника има добри свойства по отношение на мускулните болки.

Профилактика на болки в мускулите

Масажи

За да се предпазите от болки в мускулите по време на физическо натоварване, винаги загрявайте с леки упражнения, за да увеличите притока на кръв към мускулите. След като загреете цялото тяло, започнете да разтягате основните мускули. Тренировката не бива да приключва рязко, а с постепенно намаляване интензивността на натоварването.

Начинът на живот също оказва сериозно влияние върху състоянието на мускулите. Балансираното редуване на почивка и спорт предотвратява проблеми като болки в гърба и раменете, спазми, главоболие.

Поддържането на добра стойка на тялото също е от важно значение, за да не се натоварва прекалено дълго определена мускулна група. За целта се старайте главата винаги да бъде на една линия с гръбначния стълб, а раменете не бива да бъдат отпуснати.

Хранене при болки в мускулите

Правилният и пълноценен хранителен режим е от съществено значение за правилното предаване на импулсите в нервно-мускулния синапс. Диетата трябва да бъде богата на витамини С и В, както и на минерали – калий, калций и магнезий.

При често повтарящи се мускулни болки и спазми трябва да се увеличи приемът на магнезий – ядки, риба, банани, кайсии, листни зеленчуци. За доброто състояние на мускулната тъкан е важен адекватният прием на аминокиселини. Приемът на белтъчини от животински произход трябва да се ограничи.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest