Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Измерване на костна плътност (Дензитометрия)

Измерване на костна плътност (Дензитометрия)

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
944522k
Измерване на костна плътност

Остеопорозата е едно от най-тежките костни заболявания, което засяга всяка трета жена навършила 50-годишна възраст. Болестта е позната като тихия крадец, защото се развива безсимптомно и засегнатата жена по никакъв начин не разбират за прогресиращата загуба на костна плътност. Най-добрият начин да се установи подобна загуба, е измерването на костната плътност.

Измерването на костна плътност е неиванзивно изследване, при което се прави оценка на риска от развитие на остеопороза. Изследването е познато още като дензитометрия. За провеждането му се използват специални методи – компютърен томогроф, ултразвук.

Причини за измерване на костна плътност

Няколко са медицинските показания за назначаване на измерване на костна плътност. Измерването е задължително за жени, навършили 65-годишна възраст, както и за всички жени в постменопаузен период, които имат поне 1 рисков фактор за развитие на остеопороза.

Жените в перименопауза, които имат значителни рискови фактори като твърде ниско телесно тегло, прием на увреждащи костите медикаменти, както и претърпяни фрактури, също трябва да бъдат подложени на изследването. Към тази група спадат и всички възрастни хора, които са получили счупване в резултат на минимална травма; мъже над 70-годишна възраст; всички, които имат заболявания, водещи до вторична остеопороза.

Методи за измерване на костна плътност

1. Двойно енергийна рентгенова абсорбциметрия – това всъщност е най-точният метод за измерване на костната плътност. Тук се измерва костната плътност на тазобедрената става и гръбначния стълб. Колкото по-плътна е костта, толкова по-малко рентгенови лъчи ще преминат през нея. Изследването дава много точни резултати, като може да отчете загуба на костна плътност, която е по-малка и от 2%;

2. Двойно фотонна абсорбциометрия – при този метод се използват радиоактивни вещества, но дозите радиация са много ниски. С него може да се измери плътността на тазобедрената става и гръбначния стълб;

Остеопороза и Дензитометрия

3. Периферна двойно енергийна рентгенова абсорбциометрия – използва се за измерване на костната плътност на краката или ръцете, но пък не измерва плтъността на костите, които са с голям риск от фрактури каквито са тазобедрената става и гръбначния стълб;

4. Ултразвуково изследване – всъщност се използва много често като скринингов метод при различни здравословни кампании. Провежда се чрез ултразвукови вълни, измерващи костната плътност в различни участъци. Само с ултразвук не може да бъде открит проблемът, но може да насочи специалиста.

Провеждане на измерване на костна плътност

Апаратурата, с която се измерва костната плътност, излъчва рентгенови лъчи с различни енергийни характеристики и така регистрира пропуснатите лъчи от костта. Цялото изследване трае между 10 и 20 минути, има ниско лъчево натоварване и не предизвиква болка у пациента. Получените данни се измерват по 2 скали.

Първата е т.нар. T-score и представлява броят на стандартните отклонения от нормата за здрав индивид от същия пол на 30-годишна възраст. Отрицателните стойности на изследването означават, че костите са с по-ниска плътност в сравнение със стандартната костна плътност.

Колкото по-голямо е полученото число, толкова по-малка е плътността. Положителните стойности пък означават, че костите са по-плътни и здрави. Иначе казано – колкото по отрицателни са стойностите на T-score, толкова по-голям е рискът от получаване на фрактура, дори при най-малката травма.

Другата скала е Z-score – брой на отклоненията от нормата за човек на същата възраст и същия пол. Отрицателните резултати от Z-score означават, че пациентът има по-ниска костна плътност, отколкото стандартните за неговия пол и възраст. Положителните резултати сочат точно обратното – костите са по-плътни и здрави от повечето хора на неговата възраст.

За да се измери костната плътност на прешлените пациентът трябва да лежи по гръб около 10-тина минути. Ако човекът страда от тежки деформации или сколиоза, провеждането на изследването по този начин не е възможно.

Ако на пациента са извършвани рентгенови изследвания с контрастно вещество, трябва да са минали поне 7 дни, за да може да се назначи и изследване на костната плътност.

Ако пациентът има протеза на бедрената шийка или деформация, измерването се прави на здравото бедро. Измерването на костната плътност на предмишницата може да бъде използвано за поставяне на диагноза, само ако не могат да измерят прешлените или бедрената шийка.

Предварителна подготовка за измерване на костна плътност

Дензитометрия

При назначаването на остеодензитометрия няма някаква специфична подготовка, но все пак трябва да се вземат под внимание някои фактори. В самия ден на изследването пациентът може да се храни както обикновено, но поне 24 часа преди изследването не трябва да пият хранителни добавки с калций.

В деня на изследването не бива да се използват дезодоранти, както и козметични продукти за стъпалата, защото могат да смутят разчитането на резултатите. Преди сканирането трябва да се махнат (ако има) ключове, портфейли и мобилни телефони. Пациентът трябва да бъде с широки и удобни дрехи, хубаво е да се избягват дрехи с копчета, метални ципове и колани.

Кога не трябва да измерва костната плътност

Измерването на костната плътност не е препоръчително в някои случаи. На това измерване не се подлагат хора, които не могат да стоят в правилното положение по време на изследването, както и ако пациентът има счупване на кости в миналото, защото е възможно да се получат фалшиви резултати на показателите на костната плътност.

Не се препоръчва изследването на хора с артрит на гръбначния стълб, при наличие на импланти в тазобедрената става или гръбначния стълб. Бременните жени не бива да се подлагат на измерване на костна плътност.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest