Диспнея

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Диспнея
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Какво представлява диспнеята

Диспнеята, позната още като задух се определя като учестено и задълбочено дишане, в което участва и спомагателната дихателна мускулатура. В някои случаи дишането е твърде повърхностно. Засегнатите усещат задуха като пълен недостиг на въздух. Диспнеята не е животозастрашаващо състояние, но може да предизвика уплаха и сериозен дискомфорт.

Редица са причините за диспнея. Това могат да бъдат хипер или хипоксемия, промени в състава на кръвта, нарушения в дихателния център, различни рефлекторни и психични влияния. Диспнеята се среща и при заболявания на гръдния кош, плеврата, дихателните пътища, а по-рядко при кръвни, нервни или бъбречни проблеми.

Видове диспнея

Инспираторна диспнея – възниква в резултат от стеснение или запушване на горните дихателни пътища, които включват нос, ларинкс и фаринкс. В някои случаи се получава от запушване на трахеята от наличие на чужди тела или тумори. При инспираторната диспнея е затруднено вдишването. При твърде силно стеснение на горните дихателни пътища се наблюдава много шумно дишане, познато като стридорозно.

Експираторна диспнея – възниква поради стеснение в малките бронхи или намаляване на еластичността на белодробната тъкан. При този вид диспнея е затруднено изгонването на въздуха, намиращ се в алвеолите. Поради тази причина издишането е шумно и удължено.

Смесена диспнея – наблюдава се при остри и хронични заболявания на бели дробове, при сърдечна слабост, заболявания на плеврата и редица други.

При смесената форма са затруднени както вдишването, така и издишането.

Сама по себе си диспнеята не е заболяване, а признак за наличие на такова. Съществуват много заболявания и ситуации, които могат да доведат до диспнея. Някои от най-често срещаните са: анафилаксия, панически пристъпи, астма, анемия, сърдечни проблеми, плеврален или перикарден излив, тежка тревожност, пневмония и различни белодробни заболявания, бременност, Базедова болест, хипотиреоидизъм, умора при извършване на тежки физически усилия. Туморите блокират много важни тъкани и по този начин да предизвикат задух.

Симптоми на диспнея

Симптомите могат да възникнат, както когато човек е в състояние на пълен покой, така и при извършване на физически усилия. Въпреки че задухът си остава главния симптом на заболяването, той може да бъде придружен и от други прояви. Това са неспособността за получаване на въздух, стягане в гръдния кош, затруднения в издишването на въздух, обърканост, паника, замаяност.

Диагностициране на диспнея

Рентген на гръден кош

При наличието на прояви на задух, болният трябва да посети специалист.

Първоначално лекарят се запознава с медицинската история на своя пациент, наличието на предишни заболявания и неговите оплаквания. Изследват се дихателните пътища и дишането на пациента, провеждат се редица изследвания. Компютърната томография, изследванията на кръвта, рентгенографията са само част от тестовете, които лекарят използва с диагностична цел.

Лечение на диспнея

Лечението на състоянието зависи от причината за възникването му. Методите включват фармакологични и нефармакологични средства, които имат за цел да облекчат затрудненото дишане. Какви ще бъдат приложените медикаменти, зависи единствено от вида на заболяването, което предизвиква задуха.

Болният също може да си помогне сам. На първо място трябва да запази спокойствие, без пристъпи на паника, които биха влошили състоянието. Той трябва да легне по корем и да сгъне коленете, след което да постави едната си ръка върху горната част на гърдите, а другата под гръдната кост. Издишва се бавно чрез леко притискане на коремните мускули навътре.

Освобождаването на напрежението от мускулите, за да се подтисне необходимостта им от кислород може да стане чрез изучаването на различни техники за релаксация и контрол.

При внезапен задух или силно чувство за недостиг на въздух, болният трябва да повика спешна медицинска помощ, за да предотврати възникването на по-тежки последици.

Страдащите от диспнея трябва да избягват силен стрес и шокови ситуации, тютюнопушене и пребиваването в среда с тютюнев дим, кофеин и алкохол, усилените тренировки и респираторните дразнители като цветен прашец и други алергени.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати