Ревматична болест на сърцето

Ревматична болест на сърцето

Рематичната болест на сърцето, позната още като ревмокардит, е сериозно заболяване, което поразява сърцето. Ревматизмът е заболяване, което може да порази не само ставите, но и други органи и системи като сърцето. Това се случва често в детска възраст, а процентът на засягане при възрастните хора е по-малък.

Когато ревматичният процес поразява вътрешния сърдечен слой (ендокарда), тогава заболяването се нарича ендокардит. Когато процесът порази средния слой на сърцето (миокардит), тогава става въпрос за перикардит.

Най-често обаче при болните с ревматична болест на сърцето са засегнати едновременно всички слоевете, тогава заболяването най-общо се нарича ревмокардит.

Видове ревматична болест на сърцето

Ревматичната болест на сърцето бива остра и хронична. Острата ревматична болест е възпаление, което се появява 2-4 седмици след инфекция, която е причинена от специфичен стрептокок от група А.

Заболяването поразява подкожните тъкани, централната нервна система, сърцето, ставите и кожата. Острата ревматична болест е част от заболяването ревматизъм.

Острата ревматична болест на сърцето може да се развие след прекарана ангина или фарингит, които са причинени от специфичния стрептокок. Важно е да се отбележи, че само някои щамове на стрептокока има възможност да причини ревматичната болест.

Основните причини за възникването на остра ревматична болест са няколко: когато е прекарана остра инфекция на гърлото; наличие на стрептококи в гърлен секрет и по-високата честота на стрептококовите инфекции.

Хроничната ревматична болест на сърцето, както подсказва името, има хроничен характер и се характеризира с възпаление на съединителната тъкан на сърцето. Причината отново е стрептокок от група А, който първо засяга горните дихателните пътища и причинява тонзилит или фарингит.

Симптоми при ревматична болест на сърцето

Симптомите при острата ревматична болест на сърцето най-често са задух и лесна умореяемост; увеличаване на размерите на сърцето; сърцебиене и усещане на дискомфорт в областта. Сърдечната честота се ускорява и надвишава 100 удара за една минута, като не се забавя дори по време на сън.

Симптомите при хронична болест на сърцето зависят най-вече от това коя част от сърцето е засегната. Най-честите прояви на състоянието са сърцебиене, задух и усещане за натиск в областта на гърдите, болка в гърдите, подуване на вените на шията, хепатомегалия, цианоза.

Диагностициране на ревматична болест на сърцето

Поставянето на диагнозата остра ревматична болест на сърцето се извършва след снемане на анамнеза, запознаване на специалиста със симптомите и дали са прекарани в миналото тежки възпалителни или инфекциозни заболявания на горните дихателни пътища.

Правят се електрокардиограма и рентгенография на сърцето. Назначава се и доплер-ехокардиография, която заедно с горните симптомите има най-голямата диагностична стойност.

Поставянето на диагнозата хронична ревматична болест на сърцето също се извършва чрез горепосочените методи.

Сърдечно здраве

Лечение на ревматична болест на сърцето

Лечението на хроничната ревматична болест на сърцето предимно е насочено към намаляване на симптомите на болните. Много важна част от лечението е да се предотвратят възможните усложнения, които могат да възникнат в хода на заболяванията.

Лечението на острата форма на ревматичната болест на сърцето е насочено към овладяването на тежкия ревматичен пристъп. Това става с помощта на различни антибиотични и антиревматични препарати. По време на лечението болният трябва да е в пълен покой, избягва се всякакво натоварване.

За да се предотврати развитието на ревматична болест на сърцето, на първо място, ангините, възпалените сливици и болните зъби, както и всички инфекции, които имат отношение към ревматичната болест, да се лекуват правилно и навреме.

Борбата с простудните заболявания, спортуването, укрепването на имунитета и пълноценното хранене са важни условия за предпазване от това коварно заболяване.

За съжаление ревматичната болест не сърцето не отшумява, без да нанесе редица последици. Клапите на сърцето, които са засегнати по време на пристъпа, е възможно да се деформират и след това сърдечните отвори да не могат да се затворят плътно.

Именно така се получава и ревматичен сърдечен порок. Болните с порок на сърцето не бива да работят тежък физически труд, а същевременно се уморяват много лесно.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати