ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Сърдечна недостатъчност

Сърдечна недостатъчност

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
9455258862
Сърдечна недостатъчност
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Сърдечната недостатъчност представлява заболяване, при което сърцето не е в състояние да изпомпва необходимото количество обогатена с кислород кръв, която е нужна за посрещане на нуждите на организма като цяло. Сърдечните камери отговарят на тази ситуация с разтягане, за да могат да задържат повече кръв за изпомпване или пък стават втвърдени и схванати. Това действие помага да се задържи кръвта в движение, но само за кратко време.

С течение на времето обаче, стените и сърдечният мускул отслабват и не могат да изпомпат силно кръвта. В резултат бъбреците карат организма да задържа течности и натрий. Ако задържаната течност отиде в краката, ръцете, белите дробове и други органи, организмът се претоварва и е налице сърдечната недостатъчност.

Причини за сърдечна недостатъчност

Причините за възникване на сърдечна недостатъчност са различни. Сред най-често срещаните условия, които увреждат сърцето са:

Коронарната съдова болест е заболяване на артериите, при което снабдяването на кръв и кислород на сърцето намалява притока на кръв към него. Когато артериите останат блокирани или се присвият силно, сърцето започва да изпитва глад за хранителни вещества и кръв.

При инфаркт, цялото сърце или част от него остават изолирани от снабдяването с кислород. Сърдечният удар може да увреди мускулатурата на сърцето и да наруши неговите нормални функции.

Други причини за сърдечна недостатъчност са увреждане на клапите на сърцето, което е предизвикано от прекаран ревматизъм; високо кръвно налягане; кардиомиопатия; хронична белодробна болест; диабет и анемия; лекарства и кръвоизливи; инфекции на сърдечните клапи.

Симптоми при сърдечна недостатъчност

Острата сърдечна недостатъчност настъпва при извършване на тежки физически усилия, при лица в рисковата група – с високо кръвно налягане, порок на сърцето или други. Проявява се с внезапно настъпване на остър задух, учестяване на пулса и посиняване. Не е изключено тези прояви да се случат нощно време, под формата на сърдечна астма. Това е опасно състояние, което изисква лекарска намеса.

Хроничната сърдечна недостатъчност има бавно и постепенно развитие. В началото потърпевшият се изморява твърде лесно, а при неголеми физически усилия страда от задух и сърцебиене. С напредването на заболяването болният започва да получава задух и в състояние на абсолютен покой.

Появява се посиняване на устните, тежест в дясното подребрие /дължаща се на увеличен черен дроб/, отоци по краката. Ако състоянието не се лекува правилно симптомите се задълбочават.

Диагностициране на сърдечна недостатъчност

Състоянието се диагностицира чрез определени лабораторни тестове и обстойни физически изследвания. Физическите изследвания се фокусират върху откриването на течности в тялото, които са излишни, както и върху оценката на пулса, сърдечните звуци и размерът на сърдечния мускул.

Полезни тестове за откриване на сърдечната недостатъчност са рентгенография на гръдния кош за установяване на аритмия, предишни сърдечни удари, наличие на течност уголемяване на сърцето и електрокардиограмата. Ехокардиографията е важно изследване, което чрез ултразвук изобразява сърцето, структурата на клапите и потока на кръв.

Сърдечната катетеризация позволява на лекарят да визуализира артериите на сърцето чрез ангиография. Чрез катетеризацията се измерва налягането в и около сърцето и се оценява работата на самия мускул. В редки случаи може да се наложи биопсия, чрез която да се установи сърдечният проблем.

Лечение на сърдечна недостатъчност

Медикаментозното лечение на сърдечна недостатъчност включва назначаването на различни медикаменти като диуретици, вазодилатори, бета-блокери, АСЕ-инхибитори, антиаритмици. Диуретиците са много важна част от лечението, защото предотвратяват или облекчават задържането на течности в тялото. Тези медикаменти не позволяват на течностите да се натрупат в белите дробове или други важни тъкани. АСЕ-инхибиторите блокират образуването на ангиотензин II /хормон, който влияе неблагоприятно върху сърцето и кръвообращението/. Тези медикаменти имат благотворно действие и значително подобряват състоянието на болния.

Когато сърдечната недостатъчност е причинена от недостиг на приток на кръв към сърцето се налага операция или поставяне на катетър. Ако тя е резултат от хипертония, контролът върху кръвното налягане облекчава симптомите.

Банани

Промяната в начина на живот на човек със сърдечна недостатъчност е напълно задължителна. Увеличението на телесното тегло е индикатор за задържане на течности, поради което се препоръчва честото измерване на теглото. Аеробните упражнения могат да бъдат от полза за подобряване на цялостното физическо състояние и подобряване на качеството на живот.

Редовните упражнения, които са съобразени с възможностите на болния, имат голямо влияние върху нормализирането на сърдечно болния.

Хранене при сърдечна недостатъчност

Болните трябва да ограничат консумацията на течности и сол. Приемът на натрий се свежда до 2 грама на ден. Много важно е да се четат етикетите на храните, за да се следи съдържанието на сол и натрий в тях.

Консумацията на алкохол и тютюнопушене е напълно забранено. Трябва да се ограничат мазните меса, животинските мазнини, полуфабрикати, сушените меса, замразените продукти. В менюто могат да се включат продукти, богати на калий и магнезий като соя, кафяв ориз, тофу, пшенични зародиши, картофи, банани, пъпеши. Да се увеличи консумацията на пресни плодове и зеленчуци, които са много полезни и необходими. Всички преработени храни са с високо съдържание на сол, затова трябва да се намалят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Елена Петрова
Здравейте, баща ми страдаше от сърдечна недостатъчност и лекарите го бяха отписали. Моята лична лекарка ми препоръча да му вземем Венус Форте и ние започнахме да му го даваме всеки ден близо 1 година, Той беше отслабнал много и се задушаваше. За 3 месеца пиене всеки ден с Венус Форте започна да се изправя и да става. Баща ми вече 3 години от поставената диагноза сърдечна недостатъчност е жив, здрав и не пие лекарства. От пълен труп, той сега отново е здрав и му се радваме. Има лечение на сърце и то е във Венус Форте. Горещо го препоръчвам на хора с проблеми със сърцето.
0
0
Цвятко Корийков
Здравейте Василева! Наистина желая да Ви пиша или да разговарям с Вас по този проблем на тел.0877291112.
2
0
vasileva
vasileva
22.10.2015 12:41
Искам да кажа на всички , които страдат от сърдечна недостатъчност и други сърдечни болести , че те са лечими ито от наш български професор. Аз съм вече бивша негова пациентка ,заболяла от сърдечна недостатъчност 3- 4 степен , след вадене на зъб.След едногодишно лечение , отново съм здрава и на клапите не може да се открие нищол В света няма такова безоперативно лечение , което да възтанови клапите и сърцето.ДА Е ЖИВ И ЗДРАВ И ДА ПОМАГА НА МНОГО ХОРА , КОЙТО СА В МНОГО ТЕЖКО СЪСТОЯНИЕ ,ЗАЩОТО ТОВА Е МНОГО КОВАРНО ЗАБОЛЯВАНЕ.
Ако желате да ми пишете :
13
1
Анонимен
Анонимен
17.04.2019 13:52
Добави коментар.
0
0
Златка
Златка
29.04.2017 22:55
Здравейте г-жо Василева,желая да се свържа с Вас,относно контакти с професора,който Ви е лекувал!
0
0
АТАНАС ТОНЕВ
АТАНАС ТОНЕВ
03.01.2017 00:56
Здравейте отново г-жо Василева,информацията ви относно контакти за връзка с Вас или Въпросния Професор по тази тема е оскъдна.Ако желаете и искате да помогнете на доста хора, моля дайте по-изчерпателна информация и данни за контакт.Оставям ви телефон за връзка: 0888 426 381 Атанас.
1
0
АТАНАС ТОНЕВ
АТАНАС ТОНЕВ
24.05.2016 00:08
Здравейте,желая да се свържа с Вас по тази тема.Има ли начин да публикувате име или номер на този професор.
1
0
Дамянова
Дамянова
23.02.2016 23:22
Здравейте Василева,
Желая да се свържа с Вас, за да уточня начина си за връзка с професора, който Ви е лекувал!
8
0