Ezine.bg»Лекове срещу негативни мисли

Лекове срещу негативни мисли

Ива БорисоваИва БорисоваНовак / Автор
Лекове срещу негативни мисли
Всеки човек го измъчват негативни мисли, но когато това стане до степен вече нетърпима започваме да се чудим: Какво се случва с нас? Защо сме толкова негативни?

Мислите намират отражение в нашето тяло и не са съвсем безобидни. Представете си лимон. А сега си представете, че отрязвате едно голямо парче и го здъвквате. Слюнчестите жлези при повечето хора реагират само от мисълта за лимон.

Сега си представете, че сте на морски бряг легнали на плажа със затворени очи и се наслаждавате на звуците на природата. На полъха на вятъра, плискането на вълните и граченето на гларусите.

Мислите въздействат не само върху нашия ум, а върху тялото и върху емоциите ни. Позитивни мисли, като радост, щастие, достойнство, реализация, ни водят до положителни резултати, като спокойствие, ентусиазъм, енергичност, любов. От своя страна отрицателни мисли, като малоценност, критика, страх, ни водят до негативни резултати – напрегнатост, тревога, гняв, умора. Но това мисля, че всеки от нас го знае.

Защо тогава мислим негативно?

Лошите мисли трябва да се лекуват като всички други пристрастявания – чрез търпение, привързаност към живота, малоценност . Това е една дълбоко вкоренена вяра „не съм достатъчно добър. “ От там идва несигурност и ниско самочувствие. Малоценността подкопава всички наши добри идеи и утвърждава всички наши лоши мисли.

Когато си представим нещо хубаво, че ни се случва, малоценността изкача и казва: „Не, това не е вярно“. Когато ни се случи нещо прекрасно, малоценността отсича: „Това е твърде хубаво, за да е истина. “А когато стане нещо неприятно, тя пак изкача с твърдението: „Ето, казах ли ти. “

Когато една добра мисъл ни дойде на ум, малоценността и лепва етикет „невярна“. Докато с лошите мисли, те сякаш са си у дома. Веднага са провъзгласени за верни и точни.

Можем да вярваме на неуспехите си, но ако решим да се променим, да подобрим мнението за себе си, трябва да се борим, да работим упорито и не само на ментално ниво.

Ако до преди 100 години едва 20 % от учащите са завършвали гимназия, то днес на преден план излизат само най-доброто от най-доброто. – Едно три годишно дете, което може да прочете цяла енциклопедия или шест годишно, което свири ариите на Моцарт, като все едно то ги е писало. Това обаче е действителността и не друг а ние самите правим тези сравнения, при които сме губещата страна и така се оставяме да ни завладеят негативни мисли.

Известен британски философ е казал: „Не можеш да си представиш колко лошо мнение имам за себе си и колко малко го заслужавам. “

Негативните мисли могат да разболеят човек. Съществуват и не малко примери за това. Сърдечно-съдовите болести са пряко свързани с общото умствено, емоционално и физическо състояние. Колкото по-спокойно е тялото, толкова по-спокойно е сърцето и по-малко се натоварва сърдечно съдовата система. Един тежко болен, не може да си позволи да мисли негативно иначе това би ускорило краят му.

Страхът е друг фактор при човек, който води до негативни мисли. Всеки от т. нар. „рискова група“ е кандидат за епидемията от страх, която се разпространява по-бързо от вирусна инфекция и е сред най-заразните болести на нашето време. Всеки дребен симптом автоматично се превръща в ума ни във фатална болест.

За жалост обаче както вече споменах, мислите могат да се материализират и в този случай е така. От чисто медицинска гледна точка негативното мислене потиска имунната система, увеличава кръвното налягане, като създава много високо ниво на стрес и умора в тялото.

Човек трябва да се изправи лице в лице със страховете си и да приключи веднъж за винаги с тях. Страхът е просто едно чувство и не може да ни попречи или да ни накара да направим каквото и да било, освен ако не се оставим да ни завладее. Страхът от смъртта също не трябва да се подценява.

„Хората, които живеят пълноценно не се страхуват от смъртта. “

В някои религии, хората плачат когато се ражда човек и се радват, когато умира. Те вярват, че нещастията са само на земята, за да ни научат на нещо. Както баба Ванга бе казала: „Ако знаете колко е хубаво там, всички ще искате по-бързо да отидете. “

Завистта и омразата са също лош съветник. „Ако можехме да видим през чуждите очи живота на всеки, то там бихме открили тревоги и страдания, достатъчна да обезоръжат всякаква враждебност. “

И все пак какъв е изходът от лошите мисли. – Акцентирайте върху положителното! Срещайте се с приятели, разхождайте се в парка, гледайте комедии, танцувайте на силна и енергична музика, запишете се на курс по живопис. Всичко това е нужно за да избягате от натрапчивите мисли. Колкото по-запълнено ви е ежедневието с положителни емоции, толкова по-малко ще мислите за лошото. Кроете планове за бъдещето но не забравяйте настоящето, та нали то е това което преди сте си представяли като бъдеще. Радвайте му се.

Трябва да знаете, че да се чувстваме изгубени, тъжни, гневни и наранени понякога е нормална част от живота. От време на време да си поплачем на приятелско рамо само би ни помогнало. Не е добре, когато човек се затваря в черупката си с лоши мисли. Това води до депресии . Да сме ядосани също е естествена реакция на възстановяването, при която трябва да преминем, а не да останем в него.

Аз съм убедена, че пътят към по добро , богатство и щастие минава през съсредоточаване върху здраве, богатство и щастие и несъмнено полагането на труд за тях.

Нека да направим един експеримент: напишете 10 неща, които бихте искали да имате, да ви се случат. Сложете ги на видно място и се съсредоточавайте ежедневно върху тях. Така след една година отчетете резултата. Ако сте изпълнили половината или повече, значи експеримента работи, ако ли не отделяйте повече време за тяхната реализация.

*Научете се да мислите положително. Вместо да си повтаряте: „Искам да сваля килограми“, казвайте си „Искам стройно и енергично тяло“. Вместо да си казвате: „Искам да преодолея негативното мислене“, кажете си: „Искам да се радвам на всичко хубаво в моя живот“. Да се отучи човек от лоши мисли е трудно, но става по-лесно, като не забравяме, че прибавяме към живота си „целта“ и премахваме от него вредния навик.

*Правете разлика между Притеснението е това, което ни води към лоши мисли. Точно него трябва да сведем до минимум в живота си.

*Често депресиите са в следствие на притеснение, страх и чувство за малоценност. Един депресиран мозък не е в състояние да се съсредоточи по-продължителен период от време върху позитивна тема.

Депресията със сигурност засяга ума и емоциите, но също така засяга и физическото тяло. По точно казано, депресията е следствие от неспособността на тялото да поддържа необходимото ниво от невротрансмитери. Това са тези клетки в организма, които предоставят течност, чрез която мозъка комуникира с множеството си клетки. Когато нивото на невротрансмитерите е прекалено ниско, се затруднява комуникацията, функцията на мозъка става нехармонична и в резултат на това се появява депресията.

Но да се върнем към нашата тема за негативното мислене. Много хора се пристрастяват от тези мисли. Това значи, че тези мисли ги контролират. Ако някоя сфера от живота ви ви притеснява много, не я изпускайте от очи . Всеки път когато се сетите за това си го отбелязвайте на картонче. При много хора, когато видят черно на бяло колко време отделят за нещо негативно, могат да се осъзнаят и да си кажат „стига толкова“.

Друг съвет, който бих ви дала е неминуемо да се доверите на партнъора до вас (ако това е възможно). Прекарайте време с него, изискайте да направи нещо хубаво за вас, да се почувствате значими.

Също така бих препоръчала, да не се събирате с негативни хора. Лошите мисли са едни от най-заразните, както вече споменах по-горе.

Мислете положително! Поискайте щастие. Пожелайте си благоденствие. Обичайте се!

Оскар Уайлд е казал: „Да обичаш себе си, значи да си влюбен за цял живот. “

Съсредоточете се в хубавото в живота и ако все пак не успявате да изтриете някои ужасни мисли от съзнанието си, ще ви науча на един трик.

Вземете лист хартия. Напишете в него всички тези тежки, трудни и даже страшни мисли, които ви мъчат и искате веднъж за винаги да се отървете от тях. В този лист не спазвайте етикети и правопис. Напишете всичко така както ви изниква в съзнанието с всички нецензурни думи, които ви идват на ум по този повод, тъй като никой няма да го чете, дори и вие. След като приключите писмото вземете кибрит или запалка и го изгорете, като спазвате условията за безопасност! Пепелта от писмото я изхвърлете в тоалетната, пуснете водата и като казвате на глас, че всички тези мисли ще отидат далеч от вас и от вашето съзнание с това писмо.

В тази статия част от примерите са мой, други съм взела от различни източници. Главната цел е обаче да ви предам, че колкото по-малко човек мисли за негативното, толкова по-често ще му се случват хубави неща. Ако има какво да добавите в полза на положителното мислене, ще се радвам да го прочета в коментарите ви по-долу.

Вие как гоните лошите мисли?
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Коментари (7)

Изпрати
Velicka Madjyrova
Velicka Madjyrova
19.02.2016 21:47
Защото и ако живеем по плът,по плът не воюваме.
Защото оръжията с които воюваме ,не са плътски,
но пред Бога са силни за събаряне на крепости(мисли)
Понеже събаряме помисли и всичко,което се издига висооко
Против познанието на Бога,и пленяваме ввсеки разум
да се покорява на Христа/2коринт10:3,4,5,6
Ефес6:10....;!!!
1
1
Jane
Jane
24.11.2015 10:32
Всичко написано е вярно, но ако си представиме способите за лечение на депресия като подправки а изхода от това състояние като готово ястие, то веднага ни става ясно че всеки има различен вкус към живота. Първото и най-важно условие според мен е леко отдръпване от живота, което е и еволюционния смисъл на депресията с цел оглеждане на ситуацията отстрани и възможност сетивата да се отпуснат. По този начин се взимат по-адекватни решения за следващите важни за вас крачки.
3
0
някой си
някой си
18.11.2015 22:18
Вярно е написаното, ама това с листа и кибрита не действа.
За да преодолеете депресията , поставяйте си задачи всеки ден и се радвайте от изпълнението им, независимо дали е покупка на блуза, плащането на тока,или един пост в някой е-вестник..
11
0
Борко
Борко
21.07.2015 11:59
Хареса ми много и съм сигурен че ще ни помогне.:)
8
42
Жаки
Жаки
03.05.2015 09:09
Замествайте негативните мисли с положителни! Толкова е лесно!
2
2
Жабчо
Жабчо
27.04.2015 23:53
Отдавна не бях чел нещо така добре написано. 10Х :-)
18
4
malka otka4alka
malka otka4alka
16.02.2015 08:44
haresa mi statiqta no qvno v moq sli4ei e malko kasno za tezi bezceni saveti,pri men negativnoto mislene dovede do panik krizi koito prosto sasipvat jivota na 4oveka.......
7
4
без име
без име
16.02.2015 14:27
потърси помощ!
7
10

Рейтинг

4.4
Общо гласували: 10
55
44
31
20
10
Дай твоята оценка: